Ne postoji dio tijela koji ne možete njegovati ovim tekućim zlatom!
 Foto: Shutterstock
Zlatne kapi

Eliksir mladosti i ljepote koji smanjuje rizik od raka dojke za čak 45 posto!

Iako se maslinovo ulje najčešće koristi u prehrani i predstavlja temelj zdrave, mediteranske prehrane, pokazalo se odličnim i za našu kosu i kožu!

Maslina je prvoklasni izvor mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Više od 70 posto ploda zasićeno je oleinskom kiselinom, koja povoljno utječe na smanjenje kolesterola.

Upravo zbog tog vrlo snažnog utjecaja na kolesterol redovito konzumiranje maslinova ulja sprečava mogućnost moždanog ili srčanog udara pa se preporučuje svima koji imaju problema s povišenom razinom masnoće u krvi.

Masline su zasićene i aktivnim fitonutrijentima, poput polifenola i flavonoida, koji sprečavaju upale, a time i mogućnost astme, reume i osteoartritisa. A žene koje redovito konzumiraju maslinovo ulje smanjuju rizik od raka dojke za čak 45 posto!

Plod masline sadrži i obilje vitamina E, kojeg nazivaju vitaminom mladosti, što je svakako nešto što se ne smije zanemariti, posebno u zrelijim godinama. Maslinovo ulje tako čuva sluznicu, harmonizira rad žuči, sprečava gubitak kalcija u kostima. Žene u menopauzi tvrde kako im redovito konzumiranje žlice maslinovog ulja smanjuje pojave naglih valova vrućine.

Jeste li znali?

  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomiješano s uljem jojobe idealan je spoj za opuštajuće ulje za masažu nakon napornog dana. Smjesom istrljajte stopala, potom odjenite pamučne čarape kako bi ga koža mogla upiti.
  • U slučaju da vam je ponestalo pjene ili kreme za depiliranje, namažite kožu maslinovim uljem koje će je učiniti glatkom i olakšati brijanje britvicom.
  • Zagrijete li maslinovo ulje, kojem ste prethodno dodali nekoliko kapljica limuna, dobit ćete gel za zanoktice koji će dodatno i izbijeliti vaše nokte na rukama i nogama.
  • Na našim otocima, poput Lastova i Korčule, muškarac se nije mogao ženiti prije negoli je posadio određeni broj stabala maslina.

Od salata do pilinga

Govorimo li o konzumiranja maslinova ulja u prehrani, ono je idealan dodatak salatama i namazima. Kako bi se sačuvali svi vitamini i minerali, najbolje ga je dodati na kraju kuhanja.

A kad je riječ o njezi i ljepoti, ne postoji dio tijela za koji nema recepta za pripravak od maslinova ulja. Pilingom od mješavine maslinovog ulja i dodatka mirisnog bilja potiče se cirkulacija i čisti koža od mrtvih stanica koje otežavaju njegu kože kremama ili gelovima. Najpoznatiji je onaj s dodatkom smeđeg šećera, koji još dodatno njeguje kožu i hidratizira. Najbolje ga je pripraviti netom prije tuširanja kako bi se lako razmazivao po tijelu. Nakon što kožu istrljate ovom smjesom, lezite nakratko u kadu i pustite da sada očišćena koža upije ljekovito ulje. Nakon takvog pilinga nema potrebe za losionom za tijelo.

Dok čekate da vam koža omekša, možete dlanovima, namazima uljem, nekoliko puta proći kroz kosu, ali i namazati lice. Uživajte i prepustite se vrijednom ulju, koje će vas pretvoriti u ljepoticu.

Za kosu pred zimu

U zimske dane najveći je problem suha, naelektrizirana kosa koja postaje podatna i lako se raščešljava ako se u šampon dodaju dvije žlice maslinova ulja.

Savjeti za njegovanje kose vrlo su jednostavni i uglavnom su poznati, manje je poznato da smanjuje količinu peruti koristi li se pomiješano s bademovim uljem. Najvažnije je tretman ponavljati nekoliko puta tjedno i svaki put temeljito isprati dječjim šamponom.

Maslinovo ulje je i dobra zamjena za sredstvo za uklanjanje šminke, a lice se, osim što se čisti, ujedno i hrani. Nema baš ništa povoljnije za kožu lica nego otići na počinak nakon što ste je namazali uljem bogatim vitaminom E koji će joj očuvati elastičnost i svježinu.

Foto: Shutterstock
Spojevi koji se nalaze u listu masline jačaju imunitet, podižu energiju te djeluju antivirusno i antibakterijski.

Ekstrakt dobiven iz lista masline, pak, pomaže u borbi protiv herpesa, ali prema nekim novijim istraživanjima, djeluje i protiv virusa ebole i side. Spojevi koji se nalaze u listu masline jačaju imunitet, podižu energiju te djeluju antivirusno i antibakterijski.

Ipak, pretjera li se s korištenjem lista, također može doći do poremećaja, radi prevelikog uništenja određenih mikroorganizama, a što rezultira glavoboljama, alergijama i osjećajem umora.

Zasadila ju je Atena

Grčka mitologija kaže da je nastala u nadmetanju Atene s Posejdonom oko protektorata nad jednim grčkim gradom. Zeus je odlučio da će pobjednik biti onaj koji učini korisniju čaroliju. Posejdon mu je poklonio konja, simbol snage i rata, dok je Atena zasadila svoje koplje u zemlju i tu je izrasla maslina. Zeus je proglasio Atenu pobjednicom, a taj grčki grad nazvao njenim imenom. Maslina ipak nije originalno grčka, nego su je Grci donijeli iz Palestine. O njezinoj ljekovitosti u Izraelu postoje zapisi stari više od 40.000 godina.

Ispiranje usne šupljine

Tradicionalna metoda ispiranja usne šupljine maslinovim uljem potječe još iz indijske medicine i njome se liječi glavobolja, bronhitis, čirevi, crijevne i ženske bolesti te zubobolja.

Ujutro, nakon ustajanja, uzmite veliku žlicu nerafiniranog ulja i mućkajte ga u ustima što dulje možete, ne manje od deset minuta. Na kraju ispljunite. Uočit ćete kako je ulje postalo bijelo jer je na sebe privuklo otrovne tvari iz organizma. Vrlo je važno da se radi redovito jer tada donosi vidljive rezultate.

Super trik - češalj za suhu kosu

Ukoliko vam je kosa izrazito suha, najlakše ćete je raščešljati češljem od prirodnog drva, širokih zubaca kojeg ćete premazati blaznicom natopljenom u maslinovo ulje, kojem ste još dodali nekoliko kapljica omiljenog eteričnog ulja. Dobro istrljajte češalj i nemojte ga brisati. Namažite ga ponovno za tri tjedna ili ranije, ako je potrebno.

  • 50 dag starih sapuna
  • 2 jušne žlice destilirane vode
  • malo glicerina
  • eterično ulje masline

Priprema:

  1. Ostatke sapuna naribajte, prelijte vodom i ostavite da se sve rastopi i poveže.
  2. Potom dodajte ostale sastojke, kao i komadiće lovora, cimet ili sušenu lavandu. Sapuni kojima dodate začine ili trave idealni su pilinzi za vašu kožu.

  • žutanjak jednog kuhanog jajeta
  • 4 dl nerafinirana maslinova ulja
  • 6 dag pčelinjeg voska

Priprema:

  1. U lončiću otopite vosak, kojem potom dodajte zgnječeni žutanjak i maslinovo ulje. Dobro miješajte dok smjesa ne postane tamno smeđa.
  2. Ostavite je da se ohladi te procijedite kroz sitno cjedilo ili tkaninu. Ostatke žutanjka bacite. Čudesnu mast čuvajte u tamnoj staklenci šireg otvora, i to u hladnjaku, najdulje deset mjeseci.

  • maslinovo ulje
  • smeđi šećer
  • med

Priprema:

  • Sve sastojke pomiješajte da biste dobili teksturu paste.
  • Nanesite na usne čistim prstima i nježno utrljajte kružnim pokretima.
  • Očistite blazinicom namočenom u toplu vodu.

Savjet više!

Umjesto šećera možete koristiti i mljevenu kavu, a umjesto maslinova kokosovo ulje.

Linker
25. travanj 2024 11:40