SHUTTERSTOCK
Stručnjaci:

Eksplozija covida u Kini povećava rizik od novih varijanti

Sve varijante, kada su zaraznije od prethodnih dominantnih definitivno predstavljaju prijetnju, budući da mogu izazvati nove valove

Eksplozija covida-19 u Kini, dok zemlja ukida drastične mjere borbe protiv zaraze, mogla bi stvoriti "potencijalno plodno tlo" za pojavu novih varijanti, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.Kina je ovaj tjedan objavila da od 8. siječnja putnici koji dolaze u zemlju više neće morati u karantenu, što je najnoviji veliki preokret strogih ograničenja zbog kojih je zemlja bila uglavnom zatvorena za svijet od početka pandemije.

Mutacija virusa

Budući da virus sada može cirkulirati među gotovo jednom petinom svjetske populacije, od kojih gotovo svi nemaju imunitet od prethodne infekcije i od kojih su mnogi ostali necijepljeni, druge nacije i stručnjaci strahuju da će Kina postati plodno tlo za nove varijante. Antoine Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje na Sveučilištu u Ženevi, rekao je za AFP da svaka nova infekcija povećava izglede da virus mutira. "Činjenica da je 1,4 milijarde ljudi iznenada izloženo virusu SARS-CoV-2 očito stvara uvjete koji pogoduju pojavljivanju varijanti", rekao je Flahault, govoreći o virusu koji uzrokuje bolest covid-19. Bruno Lina, profesor virologije na francuskom Sveučilištu Lyon, rekao je za novine La Croix ovaj tjedan da bi Kina mogla postati "potencijalno leglo virusa".

Novi valovi

Posljednjih mjeseci identificirana je mješavina od više od 500 novih podvarijanti omikrona, iako je često bilo teško reći gdje se koja prvo pojavila."Sve varijante, kada su zaraznije od prethodnih dominantnih - kao što su BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 ili BF.7 definitivno predstavljaju prijetnju, budući da mogu izazvati nove valove", rekao je. "Međutim, čini se da nijedna od ovih poznatih varijanti ne pokazuje nikakve posebne nove rizike od ozbiljnijih simptoma koliko znamo, iako bi se to moglo dogoditi s novim varijantama u budućnosti."

Linker
18. travanj 2024 14:28