Više je studija pokazalo da ova biljka može pomoći imunosnom sustavu u borbi protiv infekcija i virusa te tako ubrzati oporavak.
 Getty Images/iStockphoto
ljekovite svrhe

Ehinaceja smanjuje kronične bolove i upale, a ima dokaza da ubija stanice raka gušterače i crijeva

07. kolovoz 2019.
Ova ljekovita biljka djeluje antivirusno, antibakterijski i protugljivično. I gornji dijelovi biljke i korijen koriste se za pripremu tableta, tinktura, ekstrakata i čajeva.

Ljekovita biljka ehinaceja ili rudbekija vjerojatno je najpoznatija kao sredstvo protiv prehlade i gripe, no upotrebljava se i protiv migrene i drugih bolnih stanja, kod upala itd. Djeluje antivirusno, antibakterijski i protugljivično. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se tri njene vrste - Echinacea purpurea, E. angustifolia i E. Pallida. I gornji dijelovi biljke i korijen koriste se za pripremu tableta, tinktura, ekstrakata i čajeva.


Potiče brže zacjeljivanje rana,

Impresivno je bogatstvo ehinaceje različitim aktivnim sastojcima, kao što su kavena kiselina, fenolna i ružmarinska kiselina, flavonoidi i mnogi drugi koje studije povezuju s dobrobitima za zdravlje, primjerice sa smanjenjem upale, poboljšanjem imuniteta itd. Mnogi od njih imaju snažna antioksidativna svojstva kojima brane stanice organizma od oksidativnog stresa. I tu nije kraj - ehinaceja sadrži i alkilamide, spojeve koji dodatno pojačavaju antioksidativnu aktivnost. Oni, naime, mogu pomladiti islužene antioksidanse i pomoći im da lakše dopru do molekula koje su na udaru oksidativnog stresa.

Više je studija pokazalo da ova biljka može pomoći imunosnom sustavu u borbi protiv infekcija i virusa te tako ubrzati oporavak. Revizija 14 ranijih studija otkrila je da uzimanje ehinaceje može sniziti rizik za razvoj prehlade više od 50 posto te skratiti trajanje bolesti za dan i pol. S druge strane, neke su studije na ovu temu bile loše osmišljene pa se ne može reći je li poboljšanje nastupilo zbog ehinaceje ili je bilo spontano. Općenito se smatra da ehinaceja stimulira imunosni sustav zato što povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica te da može biti korisna kod infekcija, osobito dišnih i urinarnih. Nekoliko je studija pokazalo i da ehinaceja može ublažiti pretjeranu upalu.

U istraživanju na miševima sastojci ehinaceje pomogli su sniziti glavne upalne markere i ublažiti gubitak pamćenja izazvan upalom. Tridesetodnevna studija na ljudima oboljelim od osteoartritisa, kojima NSAID lijekovi nisu pomagali, pokazala je da svakodnevno uzimanje ekstrakta ehinaceje znatno smanjuje upalu, kronične bolove i oticanje. Ehinaceja potiče brže zacjeljivanje rana, a pomaže i kod čestih kožnih problema. Jedna je studija pokazala da njene protuupalne i antibakterijske odlike zaustavljaju rast propionibakterija, uzročnika akni. Više studija in vitro pokazalo je da bi ehinaceja mogla pomagati protiv raka.

Coneflower, Flower, Flowerbed, Formal Garden, two people
Getty Images
Impresivno je bogatstvo ehinaceje različitim aktivnim sastojcima, kao što su kavena kiselina, fenolna i ružmarinska kiselina, flavonoidi i mnogi drugi koje studije povezuju s dobrobitima za zdravlje.


Kod kupnje je potreban oprez

Ima dokaza da ekstrakti ehinaceje mogu sprečavati rast kanceroznih stanica, a pokazalo se i da ekstrakti triju spomenutih vrsta ehinaceje ubijaju stanice ljudskog raka gušterače i crijeva potičući proces apoptoze, odnosno programirane stanične smrti. Znanstvenici vjeruju da su takvi učinci rezultat sposobnosti ehinaceje da jača imunosni sustav domaćina. Smatra se da su proizvodi s ehinacejom sigurni i da se kratkoročno dobro podnose. Dugoročni učinci nisu dobro istraženi. Moguće su nuspojave, poput osipa i svrbeža, oticanja, probavnih teškoća, kratkog daha, a zabilježene su uglavnom među osobama koje su alergične na biljke kao što su krizanteme (čija je ehinaceja rođakinja), neven, ambrozija itd. Buduću da ehinaceja potiče imunosni sustav na rad, oboljeli od autoimunih bolesti i oni koji uzimaju imunosupresive ne bi je trebali uzimati bez konzultacije s liječnikom.

Preporučene doze nisu ujednačene, jer variraju i rezultati istraživanja i sastavi proizvoda. Kod kupnje je potreban oprez - jedna je studija pokazala da deset posto uzoraka proizvoda s ehinacejom uopće ne sadrži ehinaceju pa je mudro okrenuti se provjerenim brendovima. Istraživanja su pokazala da za pomoć imunitetu mogu biti učinkovite doze od 300 do 500 mg suhog ekstrakta tri puta na dan, kao i 2,5 ml tekućeg ekstrakta tri puta na dan.

Teme
Linker
03. listopad 2022 18:59