SHUTTERSTOCK
WHO

Dugim covidom bilo pogođeno 17 milijuna Europljana

Dugi covid pogađa dva puta više žena, po WHO-u, čije se procjene temelje na izračunima Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME)

Najmanje 17 milijuna Europljana bilo je pogođeno dugim covidom 2020. i 2021., po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja poziva na bolju brigu o tim pacijentima.

To je više od 16 posto od 102,4 milijuna zaraženih koronavirusom u prve dvije pandemije u 53 zemlje, navodi WHO u utorak.


Najčešći simptomi

Umor, kašalj, kratki dah, povremena povišena tjelesna temperatura, gubitak okusa i mirisa i depresija neki su od simptoma dugog covida koji se pojavljuju obično u prva tri mjeseca nakon zaraze i traju najmanje dva mjeseca.

- Dva milijuna ljudi u našoj regiji, u Europi i središnjoj Aziji, pati od iscrpljujućih simptoma više mjeseci nakon početne infekcije covidom-19. Oni ne smiju i dalje patiti u tišini - rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge, po priopćenju.

- Vlade i zdravstveni partneri moraju surađivati kako bi se pronašla rješenja - naglasio je, konstatirajući "hitnu potrebu za naprednijom analizom, većim ulaganjima, većom potporom i većom solidarnošću s onima koji pate od te bolesti".

Dugi covid pogađa dva puta više žena, po WHO-u, čije se procjene temelje na izračunima Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME).

Linker
20. travanj 2024 01:50