Boravak u prirodi poželjan je iz više razloga. Znate li koji su to?
 Foto: iStock
Dosje - moždani udar

Držite se ovih 8 savjeta i smanjit ćete rizik od moždanog udara

Životni stil može nas nagraditi, ali i kazniti onda kada bismo trebali uživati u plodovima svojeg iskustva i godina... Ako još niste, vrijeme je da polako usvojite zdrave navike.

1. KONTROLIRAJTE VISOKI KRVNI TLAK

Hipertenzija je povezana s gotovo polovicom svih moždanih udara. Koliki je vaš krvni tlak i kontrolirate li ga prilagođavanjem životnih navika ili lijekovima? Tako ćete smanjiti svoj rizik za moždani udar.

2. VJEŽBAJTE REDOVITO I UMJERENO

Provodite je pet puta tjedno. Naime, više od trećine svih moždanih udara dogodi se kod osoba koje se ne bave redovitom tjelesnom aktivnošću. Umjerena tjelovježba pet puta tjedno smanjit će rizik za moždani udar.

3. SMANJITE KOLESTEROL

Više od četvrtine slučajeva moždanog udara povezano je s visokom razinom "lošeg" (LDL) kolesterola. U prehrani birajte nezasićene i nehidrogenirane masnoće umjesto zasićenih masnoća. Ako ne možete kontrolirati razinu kolesterola samo prehranom, razgovarajte s liječnikom o terapiji lijekovima.

4. PRESTANITE PUŠITI I IZBJEGAVAJTE IZLAGANJE DUHANSKOM DIMU

Više od jedne desetine slučajeva moždanog udara povezano je s pušenjem. Prestanak pušenja smanjit će vaš rizik od moždanog udara. Da biste povećali šanse za uspješan prestanak pušenja, korisno je potražiti pomoć stručne osobe.

Foto: iStock
Kako bismo dočekali starost zdravi i sretni, trebali bismo se čim prije riješiti svojih loših i štetnih navika...

5. SMANJITE UNOS ALKOHOLA

Više od milijun slučajeva moždanog udara godišnje povezano je s prekomjernom konzumacijom alkohola. Smanjenje unosa alkohola na dvije jedinice dnevno za muškarce i jednu jedinicu za žene smanjit će i vaš rizik za moždani udar.

6. PREPOZNAJTE I LIJEČITE FIBRILACIJU ATRIJA

Nepravilni otkucaji srca ili druge srčane bolesti povezane su sa 9 posto moždanih udara. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima liječenja kako biste smanjili rizik.

7. ODRŽAVAJTE PRIMJERENU TJELESNU TEŽINU

Gotovo jedan od pet slučajeva moždanog udara povezan je s pretilošću. Jedan od načina da saznate trebate li smršavjeti jest da podijelite opseg struka s opsegom bokova. Ako je omjer veći od 0,9 za muškarce ili 0,85 za žene, zbog svoje ste tjelesne težine pod povećanim rizikom od moždanog udara i njeno bi smanjenje pomoglo da smanjite taj rizik.

8. JEDITE ZDRAVO I URAVNOTEŽENO

Gotovo četvrtina moždanih udara povezana je s lošom prehranom, posebno s nedovoljnim unosom voća i povrća. Da biste smanjili svoj rizik za moždani udar, jedite najmanje pet porcija voća i povrća dnevno.


Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Linker
15. travanj 2024 17:50