SHUTTERSTOCK
popravlja oštećenja

Drevna detoks biljka koja dokazano spašava bolesnu jetru te smanjuje rizik od smrti uzrokovane cirozom

Na glasu je kao najbolje prirodno sredstvo za zaštitu i obnavljanje jetre


U zaštiti i detoksikaciji jetre sikavici nema premca, a za to je zaslužna aktivna tvar koju sadrži - silimarin, koji obnavlja stanice jetre i potiče njihov rast. U slučaju teškog oštećenja jetre uslijed prekomjernog unosa alkohola ekstrakt sikavice može popraviti oštećenja ako se pritom prestane s konzumacijom alkohola. Ona može doslovno spasiti život i omogućiti normalno funkcioniranje jetre kada dođe do otrovanja gljivama, a kod otrovanja smrtonosnom zelenom pupavkom jedini je lijek, što priznaje i farmaceutska industrija.

image
SHUTTERSTOCK

Silimarin dokazano inhibira oštećenja jetre uzrokovana ne samo alkoholom nego i drugim toksinima poput lijekova, droga i drugih kemikalija. Djeluje tako da stabilizira stanice u membranama jetre te minimizira oštećenja toksinima, a učinkovita je i u regeneraciji stanica jetre. Osim toga, zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju silimarin štiti lipidne membrane stanica jetre od oksidacije te smanjuje rizik od smrti uzrokovane cirozom. Odobren je i kao lijek protiv virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.

image
SHUTTERSTOCK

Kineski lijek

Želite li pročistiti jetru i poboljšati zdravlje općenito, još jedna biljka je pravi „stručnjak” koji će vam u tome pomoći. Riječ je o bupleurumu, koji se u narodu naziva zvinčac, a riječ je o moćnom prirodnom lijeku koji se u tradicionalnoj kineskoj medicini izuzetno cijeni zbog svojih detoksikacijskih svojstava i primjenjuje već više od 2000 godina. Prema poimanju zdravlja i bolesti u tradicionalnoj kineskoj medicini, slobodan protok Qi-ja i krvi neophodan je za zdravlje, a blokirani protok Qi-ja i krvi ili manjak energije Qi uzrok je bolesti. Za ovu drevnu biljku smatra se da raspršuje Qi i uklanja vrućinu iz jetre. Osim toga, ova biljka u svom korijenu krije moćna protuupalna svojstva te se od davnina koristila za liječenje raznih bolesti jetre, uključujući i cirozu. Biljne formule, poput Xiao Chai Hu Tang, koje sadrže zvinčac kao ključni sastojak pokazale su se učinkovite u liječenju hepatitisa i raka jetre. Kao da to nije dovoljno impresivno, in vitro ispitivanja su pokazala da ova biljka ima antivirusna, hepatozaštitna, protuupalna te antiproliferativna (može spriječiti širenje stanica raka) i kemopreventivna (sprečava razvoj tumora) svojstva. Iako zvinčac možda nije tako poznat kao neke druge ljekovite biljke, sasvim sigurno ima vrlo dojmljivu povijest, ali i brojne studije koje podupiru njegove dobrobiti za zdravlje.


Što je bupleurum

Bupleurum ili zvinčac je zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). To je ukrasna biljka s nježnim zelenkasto žutim cvjetovima i srpastim listovima. Mali grozdovi zelenkasto žutih cvjetova ukrašavaju biljku u periodu cvatnje, a potom ih zamjenjuju mali, cilindrični plodovi. Korijen ove trajnice je svijetlo žute boje i gorkastog okusa i uglavnom se on koristi kao lijek. Među aktivnim tvarima koje sadrži korijen zvinčaca su i saponini i biljni steroli, a dobrobiti ove biljke za zdravlje su brojni.


Podupire zdravlje jetre i detoksikaciju organizma

Jetra je najveći unutrašnji organ u našem tijelu i odgovorna je za mnoge vitalne funkcije, uključujući uklanjanje i neutraliziranje svih vrsta toksina. Jetra proizvodi žuč, koja pomaže tijelu da apsorbira i pravilno iskoristi masti i vitamine topive u masti. Održavanje pravilne funkcije jetre je ključ za dobro zdravlje svake osobe. Nažalost, mnoge navike i okolišni faktori štetno utječu na jetru, uključujući konzumaciju alkohola i procesirane hrane, uzimanje određenih lijekova i zagađenost. Tu stupa na scenu zvinčac koji je najpoznatiji upravo po svojoj sposobnosti detoksikacije jetre i poboljšanja općeg zdravlja. On je definitivno jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova za funkcije jetre, što podrazumijeva pravilno iskorištavanje nutrijenata i uklanjanje opasnih toksina.


Pomaže kod ciroze i raka jetre

Ciroza je postupno pogoršavanje bolesti jetre kod kojeg se zdravo tkivo jetre zamjenjuje ožiljnim tkivom koje sprečava protok krvi i žuči kroz jetru te tako onemogućava njezin pravilan rad. Najčešći uzroci ciroze su prekomjerna konzumacija alkohola te kronična infekcija virusom hepatitis C, a riječ je o bolesti koja može biti fatalna. Xiao Chai Hu Tang je japanski lijek koji sadrži zvinčac, a laboratorijska ispitivanja, kao i ispitivanja na životinjama sugeriraju da ima zaštitno djelovanje na jetru. Jedno je istraživanje pokazalo da ta biljna formula pomaže u prevenciji razvoja hepatocelularnog karcinoma (rak jetre) kod pacijenata koji već imaju cirozu. To je nevjerojatno važan učinak uzme li se u obzir činjenica da je incidencija raka jetre ekstremno visoka među pacijentima s cirozom.

Rizici i nuspojave

Zasad nema nikakvih konkretnih izvještaja o mogućim nuspojavama i kontraindikacijama povezanim s uzimanjem bupleuruma. Neki su ljudi prijavili nuspojave poput pojačanog rada crijeva, crijevnih plinova i pospanosti. Kad se uzima u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, kod nekih osoba može uzrokovati ozbiljne probleme s plućima i disanjem. Izbjegavajte uzimanje ove biljke ako ste trudni ili dojite, a nije preporučljivo niti da je uzimate ukoliko imate poremećaj zgrušavanja krvi, dijabetes ili autoimunu bolest. Također, zvinčac treba prestati uzimati najmanje dva tjedna prije kirurškog zahvata jer može povećati rizik za krvarenje. S obzirom na to da zvinčac može povećati aktivnost imunološkog sustava, može smanjiti učinkovitost imunosupresivnih lijekova pa obavezno porazgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što uzimate ovu ili bilo koju drugu biljku ukoliko ste na terapiji imunosupresivima ili drugim lijekovima ili imate bilo kakvih zdravstvenih problema.

Odgovarajuća doza ovisi o vrsti bupleuruma koju koristite i vašem općem zdravstvenom stanju. Ako niste sigurni koja doza je dobra za vas, porazgovarajte o tome sa stručnjakom.

Linker
06. svibanj 2024 18:35