FOTOGRAFIJE: Giorgio Trovato/unsplash
Doktor u kući
Doktor u kući
prava odluka

Donosimo 15 koraka do prestanka pušenja i pravilnijeg rada srca, nižeg tlaka, manjeg rizika od bronhitisa, čira, raka...

19. siječanj 2022.
Tjeskoba izazvana koronavirusom pridonijela je porastu broja pušača, ali upravo pandemija može biti dobar poticaj za prestanak pušenja, i to iz nekoliko razloga: za sve pušače jedna od prvih i najvažnijih preventivnih mjera za smanjenje rizika od zaraze koronavirusom je prestanak pušenja jer će time ojačati svoja pluća. Za njih je ta mjera jednako važna kao što je važna preventivna mjera držanja razmaka i socijalne distance

Ako ste spremni prihvatiti izazov i prestati pušiti, predlažemo sljedeće korake. Nemojte izostaviti ni jedan - jednostavni su, razumljivi, lako primjenjivi i učinkoviti. Osmislili su ih dr. Nevenka Blažić-Čop i dr. Veljko Đorđević u priručniku "I vi možete prestati pušiti".

1. KORAK: odaberite najvažniju prednost nepušenja

Odluka je prvi korak na putu prema životu bez cigareta. Možda želite biti zdraviji ili poboljšati zdravlje svoje obitelji, možda uštedjeti novac ili jednostavno ne želite biti ovisni o cigaretama. Proučite prednosti nepušenja, odaberite i označite one koje za vas osobno imaju najveće značenje.

Fizičke prednosti: bolji osjet okusa i mirisa; hrana bolje prija; zubi su bjelji, dah je svjež; cirkulacija krvi je bolja, a koža poprima zdraviji izgled; poboljšanje ukupnog zdravlja; prestanak kašlja i čestih upala; pravilniji rad srca, niži krvni tlak; manji rizik obolijevanja od bronhitisa, srčanog infarkta, emfizema, čira na želucu, karcinoma...

Društvene prednosti: više vremena za posao, obitelj i prijatelje; neometanje drugih dosadnim ispuhivanjem dima, što ih čini pasivnim ili prisilnim pušačima; kuća, odjeća i automobil odišu svježinom; nema opasnosti od oštećenja imovine neugašenim opuškom; mogućnost uživanja u određenim društvenim prigodama kad je pušenje zabranjeno; izbjegavanje novčanih nevolja zbog bolesti izazvanih pušenjem; bolja koncentracija i veća pozornost; dobivanje naklonosti obitelji i prijatelja...

Emocionalne prednosti: zadovoljstvo zbog mogućnosti nadzora nad vlastitim ponašanjem bez služenja cigaretom; porast osjećaja osobne vrijednosti, povećanje samopouzdanja; zadovoljstvo zbog davanja pozitivnog primjera djeci i drugima; nema više potrebe za stalnim ispričavanjem; na budućnost gledate s više povjerenja; općenito se bolje osjećate...

Financijske prednosti: nema više izravnih i neizravnih izdataka za pušenje; možete uštedjeti novac koji ste davali za cigarete... Ne uzrujavajte se ako mislite da niste dovoljno jaki da biste se zauvijek oslobodili cigarete. Još jednom pogledajte sve navedene prednosti i razmislite o svojim razlozima za i protiv pušenja. Ako ste izabrali život bez pušenja, glasno ponovite: "Želim se osloboditi pušenja!" Učinili ste vrlo važan korak: osvijestili ste zdravu želju da se oslobodite ovisnosti i pušačke navike.


2. KORAK: odredite datum prestanka pušenja

Izaberite neki datum koji nije preblizu niti predaleko kako biste se uspjeli dobro pripremiti, odnosno kako ne biste odugovlačili s ostvarenjem odluke. Za prestanak pušenja izaberite mirnije vrijeme kad ne očekujete neugodne, napete situacije. Nije moguće ukloniti baš sve neugodnosti - život je pun neočekivanih stresova, što ne znači da nije moguće prestati pušiti! Ponovite: "Želim se osloboditi pušenja!" Izaberite datum pušenja posljednje cigarete. Ustrajte, poštujte svoju odluku! Prestat ću pušiti dana ... u ... sati.


3. KORAK: pripremite se fizički

Tijekom dana pijte dovoljno vode (otprilike šest do osam čaša), spavajte sedam do osam sati svake noći, svakako obilno doručkujte, kad god je moguće, iskoristite priliku i prošećite na svježem zraku.


4. KORAK: pripremite se psihički

Isplanirajte kako ćete se postaviti kad vam netko ponudi cigaretu. Pripremite se za visokorizične situacije u kojima ćete biti na kušnji da ponovno zapalite cigaretu, kao što su mjesta s mnogo pušača; situacije u kojima ste pod stresom; vrijeme uz kavu; kad ste gladni, obuzeti ljutnjom ili dosadom. Detaljno si predočite sebe kao osobu koja teži biti nepušač. Učinite sve da ta vizija postane stvarnost. Kroz želju, vizualizaciju i vjerovanje u sebe kao nepušača možete uistinu i postati nepušač. Potražite prijatelja nepušača i zamolite ga da vam pruži podršku.


5. KORAK: planirajte nagrade koje će vas motivirati

Prestanak pušenja ne spada u obične, svakodnevne aktivnosti. Ako ste prestali pušiti, zaslužili ste nagradu, stoga se redovito nagrađujte. Novcem koji biste potrošili na cigarete kupujte nešto što volite. Nagrade djeluju poticajno i podsjećaju vas da činite nešto veliko, za vas značajno, nešto što je vrijedno i što treba nastaviti. Izaberite nagrade koje ćete si priuštiti ako dosegnete pojedine ciljeve: za tjedan dana nepušenja, za mjesec dana nepušenja, za tri mjeseca nepušenja itd.


6. KORAK: promatrajte nepušače i oponašajte ih

Promatrajte što rade nepušači i kako se ponašaju u određenim situacijama. Usredotočite se na pojedinosti. Gledajte kako provode vrijeme predaha, čime zapošljavaju ruke... Pokušajte zamisliti sebe kao nepušača, pazeći na svaku pojedinost svog ponašanja. Ponavljajte iznova i iznova kako ćete se ponašati, djelovati i izgledati u teškim trenucima kušnje. Ponavljajte si to uvijek iznova i predočavajte si prednosti nepušenja.


7. KORAK: mala ceremonija

Uništite sve cigarete, lule, upaljače, pušački pribor, uklonite pepeljare... Recite prijateljima i članovima obitelji da prekidate svaku vezu sa svojim najgorim neprijateljem - cigaretom. Proslavite taj dan.


8. KORAK: jedite i pijte kako biste pobijedili

Jedite samo zdravu, svježe pripremljenu hranu, što više voća i povrća, a izbjegavajte visokokaloričnu. Mislite o tome da fizička i psihička kondicija ovise o hrani koju unosite u organizam. Pijte dovoljno tekućine - vodu ili bezalkoholna negazirana pića s niskim postotkom šećera. Izbjegavajte bijeli šećer, koristite prirodni šećer iz svježeg voća i iz cjelovitog pšeničnog zrna. Ako jedete meso, neka to bude lagano nemasno meso i riba. Izbjegavajte pića i hranu za koju znate da vas potiče na pušenje.


9. KORAK: nađite vremena za odmor i opuštanje

Svakodnevnim rutinskim obavezama dodajte i vježbe opuštanja od 10 do 20 minuta: duboko udahnite kroz nos, polagano izdišite na usta, ponovite četiri puta. Potražite mirno mjesto, smjestite se u udoban stolac, odjeveni u laganu odjeću. Stežite pojedine skupine mišića brojeći do pet, a zatim ih opuštajte brojeći do deset. Uživajte u noćnom snu koji traje sedam do osam sati. Nemojte propuštati tjedni odmor. Svakako se jedan dan u tjednu opustite i odmorite od svakodnevnih obaveza. Kad osjetite kako napetost u vama raste, počnite odmah (bilo gdje da se nađete) s jednostavnim vježbama opuštanja. Mislite na nešto lijepo. Prakticirajte aktivnosti koje volite, u kojima uživate i tijekom kojih nije moguće pušiti.


10. KORAK: probudite sposobnost maštanja

Iskoristite svoju sposobnost maštanja i usredotočite se na prednosti nepušenja, osobito one u kojima uživate i koje su vam najvažnije.


11. KORAK: koristite duhovnu snagu

Molitve mogu pomoći u jačanju duhovne snage, a osobito u situacijama suočavanja sa žudnjom.


12. korak: zatomite želju za pušenjem

 • Popijte čašu vode ili voćnog soka
 • Udahnite duboko pet puta (polagano)
 • Prošetajte
 • Primijenite vježbe opuštanja
 • Brojite unatrag počevši od 100
 • Prihvatite se nekog zanimljivog hobija
 • Operite zube pastom s pepermintom
 • Tuširajte se naizmjence toplom i hladnom vodom
 • Grickajte mrkvu ili celer
 • Grickajte sjemenke suncokreta ili buče
 • Nazovite prijatelja da vam pomogne
 • Popijte šalicu mlijeka
 • Poslužite se gumom za žvakanje (bez šećera)
 • Ponovite odluku: "Želim se osloboditi pušenja!"
 • Pogledajte na sat i odgodite uzimanje cigarete najmanje za jednu minutu, zatim još jednu minutu, pa još jednu minutu... i tako najmanje pet minuta.13. KORAK: ako ste posrnuli, počnite iznova

Jedna zapaljena cigareta tijekom odvikavanja ne smije postati preprekom za uspješan prestanak pušenja. Uvijek postoje posrtaji i padovi, ali vi nastojite pobijediti! Ako je u kojoj bitki pobijedila cigareta, nemojte se obeshrabriti; još uvijek možete dobiti rat. Niste izgubili, samo idete zaobilaznim putem. Recite glasno: "Moj izbor je nepušenje!"


14. KORAK: ne zaboravite "dvostruku pobjedu"

Podijelite s drugima ono što je vama pomoglo i poslužilo vam kao pojas za spašavanje dok ste bili u krizi zbog snažne želje za cigaretom. Zamolite pušače da ne puše u vašoj blizini. Na svakom mjestu budite tvorci nepušačkog ozračja.


15. KORAK: osjećajte se dobro zbog samih sebe

Predlažemo vam da još danas potpišete Ugovor o nepušenju.

Teme
Linker
24. veljača 2022 12:41