Rizik od gubitka vida povećava se s godinama, čemu pridonosi loš način života i geni.
 Getty Images
Novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

Doktor u kući: Što sve ugrožava zdravlje očiju i vid

Ako i nemate "ozbiljnijih" simptoma, oftalmološki pregled svakako biste trebali napraviti sa 40 godina.

Što sve može naštetiti našim očima, koji su simptomi znak da hitno morate na pregled, u kakvoj su vezi krvni i očni tlak? Sve to doznajte u novom broju Doktora u kući, koji izlazi u četvrtak.
Usporedo s viješću koja je nedavno odjeknula u svijetu o prvom tinejdžeru u Velikoj Britaniji koji je ostao slijep i gluh zbog nutritivno siromašne hrane koju je jeo posljednje desetljeće, znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu preporučili su da se kod svakog pacijenta koji ima probleme s vidom provjere i prehrambene navike i nutritivni status.


Pravilna prehrana je važna

Zahvaljujući ovom slučaju, koji je potresao svijet, analiza naših prehrambenih navika kod liječnika mogla bi postati rutinska, kao i pitanja pušimo li i pijemo li alkohol. Tako bi se mogao spriječiti razvoj nutritivne optičke neuropatije ili barem odgoditi, jer bi se mogli ublažiti problemi s vidom koji su uzrokovani lošom prehranom.

- Naš vid uvelike utječe na kvalitetu života, školovanje, zanimanje, socijalnu interakciju i mentalno zdravlje. Ovaj slučaj naglašava važnost pravilne prehrane i zdravlja očiju, kao i općeg zdravlja, uključujući i mentalno zdravlje. Ovaj mladić je deset godina uglavnom jeo pržene krumpire, čips, nareske, pržene kobasice i bijeli kruh. Kasnije se ispostavilo da je bolovao od novog, opasnog poremećaja - restriktivnog poremećaja unosa hrane (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder, skraćeno ARFID), koji karakterizira preferiranje prehrane bogate ugljikohidratima i dodanim šećerima - rekla je dr. Denize Atan, voditeljica bristolske studije.

Uravnotežena prehrana znatno će pomoći prevenirati brojna stanja i bolesti očiju iako će većina ljudi tijekom života iskusiti neki od problema s vidom.

Zbog nekih se ne treba brinuti jer će proći sami od sebe ili ih lako možemo riješiti kod kuće, ali neki zahtijevaju pomoć liječnika, posebnu njegu ili čak doživotnu terapiju.


Tko ima veći rizik

Procjenjuje se da će jedna od šest osoba starija od 45 godina imati neku vrstu oštećenja vida. Rizik od gubitka vida povećava se s godinama, čemu pridonosi loš način života i geni. Također, oni koji imaju određene bolesti, na primjer visok krvni tlak i šećernu bolest, a prešli su 50., imaju veći rizik za gubitak vida.

Bez obzira na to primjećujete li promjene na očima ili smatrate da vam vid nikada nije bio bolji, nekoliko je savjeta kojih biste se, uz pravilnu prehranu, uvijek trebali pridržavati kako biste očuvali zdravlje očiju. No, i ako nemate "ozbiljnijih" simptoma, oftalmološki pregled svakako biste trebali učiniti sa 40 godina.


U četvrtak nemojte propustiti: paket Jutarnji list + Doktor u kući za samo 14 kuna!


Linker
19. travanj 2024 20:56