Djeca su posebice zarazna te virus gripe mogu širiti i do deset dana i dulje.
 Foto: iStock
Redovita epidemija

Doktor u kući donosi sve o ovosezonskoj gripi

Virus se zadržava u zraku oko jedan sat, tako da ga možemo udahnuti i u sobi u kojoj nema nikoga, a najdulje ga prenose djeca.

Gripu treba shvatiti ozbiljno jer može imati teške komplikacije, brzo se širi i može zaraziti izrazito velik broj ljudi. No, prvo, treba znati razlikovati gripu od prehlade: nakon inkubacije od jednog do dva dana, gripa počinje naglo tipičnim simptomima kao što su visoka temperatura (38 - 41 °C), malaksalost cijelog tijela, jak umor i slabost, glavobolja i bolovi u mišićima.

Temperatura je u naglom porastu prva 24 sata i može trajati dulje od tjedan dana. Osjeća se bol u mišićima cijelog tijela i zglobovima, koja može biti prilično jaka. Može se javiti i pečenje u očima i osjetljivost na svjetlo. Temperatura i opći simptomi najčešće traju tri dana i dulje, no postupno nestaju, dok kašalj i grlobolja mogu trajati i do dva tjedna. Ponovna pojava povišene temperature upućuje na to da se razvila bakterijska upala pluća. Djeca često osjećaju mučninu i povraćaju, a kao komplikacija se često javlja upala srednjeg uha.

Prehlada je, pak, blaga virusna bolest koja zahvaća sluznicu dišnih organa. Nema općih simptoma bolesti, blagog je tijeka i obično bez komplikacija. Očituje se u pojedinim organima respiratornog sustava izazivajući grlobolju, kašalj i promuklost.

Načini prenošenja

Gripa se među ljudima uglavnom prenosi kapljicama iz nosa i grla inficirane osobe koja kiše i kašlje. Kada kihnemo, jedna kapljica sline ima 10.000 infektivnih doza. Infektivne čestice ne ostaju u zraku i potreban je bliski kontakt, od jednog do dva metra, između osoba ili ako dodirujemo stvari koje je dirala oboljela osoba (rukohvati, kvake, telefonske slušalice, tipkovnice), a zatim nos, usta ili oči.

Virus se zadržava u zraku oko jedan sat, tako da ga možemo udahnuti i u sobi u kojoj nema nikoga. Oboljeli mogu širiti virus gripe dva dana prije nastanka simptoma bolesti pa sve do pet dana nakon prestanka simptoma dok su djeca još zaraznija i šire virus deset dana i dulje - navode Andreja Barišin, spec. epidemiolog i Vladimir Draženović, spec. virusolog, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Sve o ovosezonskoj gripi doznajte u novom broju Doktora u kući, koji je na kioscima od četvrtka 5. siječnja.

Linker
13. travanj 2024 15:04