Gotovo 700 trudnica bilo je uključeno u istraživanje koje je trajalo šest godina.
 Foto: iStock
Dobro za oboje

Dojenje koristi i majkama, ne samo bebama

Prema novim spoznajama američkog kardiološkog tima utvrđeno je da ako majka doji svoju bebu najmanje šest mjeseci, godinama poslije imat će zdravstvene koristi i bit će boljeg kardiovaskularnog zdravlja u usporedbi sa ženama koje nisu dojile.

Snažnije kardiovaskularno zdravlje majki još je jedna zdravstvena korist dojenja. Prema novim spoznajama američkog kardiološkog tima utvrđeno je da ako majka doji svoju bebu najmanje šest mjeseci, godinama poslije imat će zdravstvene koristi i bit će boljeg kardiovaskularnog zdravlja u usporedbi sa ženama koje nisu dojile.

No, to otkriće ipak dolazi s malom rezervom i odnosi se na majke koje su tijekom trudnoće imale normalne razine krvnog tlaka.

Žene koje su imale povišeni krvni tlak tijekom trudnoće nisu imale nikakve zdravstvene koristi od dojenja. Gotovo 700 trudnica bilo je uključeno u istraživanje koje je trajalo šest godina i odvojene su u tri skupine: one koje su dojile najmanje šest mjeseci, manje od šest mjeseci i one koje nisu dojile. Njihovo zdravstveno stanje provjereno je nakon 11 godina - bilježila se razina kolesterola i krvnog tlaka te debljina karotidnih arterija.

Žene koje su najmanje šest mjeseci dojile i imale normalne razine tlaka tijekom trudnoće imale su deblje arterije i veće razine HDL kolesterola, često povezane s nižim rizikom od koronarne srčane bo lesti, od ostalih dviju skupina majki.

Linker
20. travanj 2024 04:24