Djeca bez obzira na utjecaj okoline već u prvoj godini života pokazuju afinitete prema 'muškim' ili 'ženskim' igračkama.
 Foto: iStock
Razlike od malih nogu

Dojenčad voli igračke prema spolu

Istraživanje je pokazalo da djeca pokazuju spolne razlike još u pelenama. Dječacima je najzanimljivija bila lopta, a djevojčicama lonac za kuhanje.

Djeca u dobi od 9 mjeseci žele se igrati s igračkama specifičnim za svoj spol, kaže nova studija provedena u Velikoj Britaniji. U istraživanju su sudjelovali 101 dječak i djevojčica koji su svrstani u tri dobne skupine prema dobi. Prva dobna skupina su bila djeca od 9 do 17 mjeseci. Djeca u toj dobi mogu prvi put pokazati sklonost prema igračkama i samostalnom igranju. U drugoj skupini bilo je četrdesetero djece, u dobi od 18 do 23 mjeseci.

U toj dobi se prvi put pojavljuje tzv. kritički napredak u ravnopravnosti spolova (u toj skupini bilo je 29 djece). Treća skupina su djeca u dobi od 24 do 32 mjeseca kada znanje postaje utvrđeno. U toj skupini je bilo 32 djece.

Stereotipni odabir igračaka kod djece pronađen je u sve tri dobne skupine djece, a znanstvenici su dokazali kako se spolne razlike u izboru igračaka pojavljuju rano u razvoju. Voditeljica studije dr. Brenda Todd sa Sveučilišta u Londonu navodi kako biološke razlike daju dječacima sposobnost za tzv. mentalne rotacije, zanimaju ih prostorne obrade. Djevojčice su zainteresirane za gledanje u lica, imaju finiju motoriku i vole oblikovati predmete.

Rezultati istraživanja pokazuju da postoje značajne spolne razlike u sve tri dobne skupine. Istraživači napominju da je u najmlađoj skupini, u kojoj su djeca puzajući odabirala svoje igračke, kod dječaka bila najmilija lopta, a kod djevojčica lonac za kuhanje.

Linker
18. travanj 2024 16:59