Prije kupnje sredstva (primjerice kreme za sunčanje) koje biste po prvi puta koristili na djetetu, svakako se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.
 Foto: iStock
Putna ljekarna

Dječje zdravlje: koje lijekove treba uvijek nositi na put

Putujete li s djecom, potrebno je pametno isplanirati sadržaj putne ljekarne. Neovisno o individualnim zdravstvenim problemima djece, evo što biste svakako trebali ponijeti.

Uz digitalni toplomjer, pincetu i vodu, bez koje ne idite nikamo ako vodite i djecu, trebate imati i nekoliko lijekova i preparata koji će olakšati zdravstvene tegobe.

● Sirup i čepići protiv povišene temperature i bolova: paracetamol ili ibuprofen lijekovi su za snižavanje temperature. Ponesite i čepiće koji će pomoći ako dijete povraća ili ima proljev.

● Univerzalni antiseptik, sterilne komprese, zavoji, vodootporni flasteri, škarice - za saniranje ogrebotina i rana. Ako je ozljeda dublja ili veća, bolje je potražiti pomoć liječnika.

● Antihistaminska mast, gel ili sirup - pomažu u olakšavanju simptoma alergijskih reakcija kod svrbeža i uboda insekata.

● Repelenti u obliku losiona, mlijeka, stikova, narukvica ili flastera trebaju biti prilagođeni djetetovoj dobi.

● Tablete protiv bolesti putovanja - za djecu stariju od pet godina, pola sata prije puta, u dozi prema kilaži, prema preporuci ljekarnika.

● Rehidracijska sol - za pripremu otopine kojom se nadoknađuje gubitak tekućine i minerala (elektrolita) kod povraćanja, proljeva, visoke temperature ili intenzivnog znojenja.

● Kapi ili sprej za nos - prilagođene djetetovoj dobi, u slučaju upale nosne sluznice uzrokovane prehladom.

● Probiotik za obnovu crijevne flore jer se na putovanjima često javljaju probavne tegobe; pogotovo su u ljetnim mjesecima česte crijevne viroze.

● Sredstva za njegu kože nadražene sunčanim opeklinama ili ubodima insekata (na bazi kamilice ili nevena) ublažavaju bol, osjećaj žarenja i svrbeža te hlade i smanjuju otekline.

● Sredstvo za zaštitu od sunca s višim zaštitnim faktorom.

Pri kupnji se savjetujte s ljekarnikom te odaberite proizvod koji najbolje odgovara djetetu ovisno o dobi, tipu i zdravlju kože.

Raspitajte se gdje je liječnička ordinacija
● Prije odlaska na put raspitajte se gdje su najbliža liječnička ordinacija i ljekarna u mjestu u koje odlazite.
● Ako dijete boluje od neke bolesti zbog koje uzima lijekove, obavezno ih ponesite na put, i to dovoljno za sve dane odmora.
● Lijekove koje nosite na putovanje spremite na mjesto na kojem će biti zaštićeni od sunca i topline.
● Čuvajte lijekove u originalnim kutijama i s uputama za primjenu kako biste uvijek bili sigurni koji je lijek za što te kako ga i kada uzimati.

Linker
14. travanj 2024 00:31