Dok Amerikanci pribjegavaju rješavanju ovog problema tabletama, stručnjaci savjetuju kako bi prvo trebalo krenuti s promjenom u prehrani.
 Foto: iStock
Nemirno je, ne sluša i ne čuje?

Dijete vam je dekoncentrirano? Umirite ga kuhačom!

Ne mislimo pritom da na svome djetetu vježbate strogoću, već da mu skuhate nešto fino! A to podrazumijeva da mu ukinete šećere koji ga razdražuju i pripremate zdrave obroke koji će mu potaknuti koncentraciju i pažnju.

Vaše je dijete nemirno, u stalnom pokretu, nepažljivo, sklono zametanju stvari? Brzo gubi zanimanje, ne sluša vas, ili ne čuje? S njim muku mučite i oko učenja jer unatoč neupitnoj inteligenciji sporo pamti, a brzo zaboravlja?

Repertoar ponašanja koje smo nekad pripisivali živom djetetu, danas smo skloni dijagnosticirati kao poremećaj pažnje i koncentracije (ADHD).

O tome je li takva dijagnostika kruta, pa i neutemeljena, stručnjaci lome koplja. Neki idu u krajnost pa kažu da smo današnjoj djeci ukrali djetinjstvo te da ih, prisiljavajući ih da žive načinom života koji nije prirodan, niti je u skladu s fizičkim i psihološkim potrebama djece, u stvari ugrožavamo, čineći ih bolesnima. Bilo kako bilo, ostavimo li po strani moguće razloge i uzroke, svjedoci smo da su suvremene generacije djece jednostavno - nemirnije.

Sve ih je više

Iz godine u godinu sve je veći broj roditelja koji se iz tog razloga obraćaju stručnjacima, a broj djece s dijagnosticiranim poremećajem pažnje i koncentracije raste. U Americi je tako u posljednjih deset godina porastao za dramatičnih 41 posto i stvara prilične probleme i roditeljima, i odgojno obrazovnim ustanovama, kao i samoj djeci.

Jeste li znali?

Žumanjak jajeta sadrži visok postotak kolina, iz skupine B vitamina, pa je nezamjenjiv na tanjuru onih koji žele ojačati svoju memoriju, pažnju i koncentraciju.

U pokušaju da iziđu na kraj s tim problemom, stručnjaci često propisuju tablete, trend u kojem osobito prednjači Amerika, stvarajući tako tzv. generaciju tabletomana. Ritalin, kao najčešće prepisivani lijek, jača usredotočenost i pažnju, a terapija se počinje provoditi još u dječjem vrtiću. S druge strane, njegove nuspojave nisu zanemarive; između ostalog, povećava krvni tlak i pritisak, a negativno utječe i na težinu i rast. Ne čudi stoga što se medicina, u pokušaju da pomogne nepažljivoj djeci, obratila za pomoć biokemičarima i nutricionistima.

Nastao je tako "zlatni popis" namirnica i biljki koje će pomoći vašem djetetu i na zdrav i prirodan način umiriti vašeg nestaška.

Neka zavoli ribu!

Naravno, pripremati svakog dana pažljive i zdrave obroke, koji su pritom i ukusni i oku privlačni, a i dovoljno moćni da mogu konkurirati fast foodu, izazov je koji iziskuje listanje kuharica, ali ne i nemoguća misija. S tim ciljem prvo eliminirajte namirnice koje sadrže gluten, umjetna sladila i zaslađivače, rafinirani šećer, umjetne boje i konzervanse, te servirajte zdrave proteine, kojih ima u jajima i piletini.

I omega 3 masne kiseline pojačavaju pažnju, a ima ih u maslinovu i lanenom ulju te ribi, naročito iz sjevernih mora (losos, tuna), zbog čega bi je bilo dobro imati na meniju barem triput tjedno.

Ne možete li privoljeti dijete da zavoli ribu i da je jede redovito, učinkovitima su se pokazali i nadomjesci, najčešće u obliku tableta.

Foto: iStock
Slatkiši i drugi proizvodi koji sadrže umjetna sladila nisu najbolji izbor ukoliko kod djeteta primjećujete česti poremećaj pažnje.

Kikiriki umjesto čokolade

Umjesto čokoladom i slatkišima, neka se zasladi orašastim plodovima koji, zahvaljujući visokom udjelu omega-3 masnih kiselina pospješuju moždane funkcije. Orasi, kikiriki, bademi, lješnjaci ili indijski oraščići vrijedni su i zato jer su bogati željezom, koje također potpomaže pažnju i memoriju. Voćka korisna za rad mozga je i jabuka, koja sadrži antioksidans kvercetin, dragocjen za jačanje moždanih funkcija.

Doručak bogat vlaknima (zobena kaša, pahuljice i voće - svježe ili sušeno) idealan je uvod u intelektualno zahtjevan dan, jer će šest do dvanaest grama vlakana osigurati 10 posto više mentalne enegije, bolje raspoloženje i pamćenje.

Neizostavan dodatak prehrani neka postane i ekstrakt ehinacee. Naime, povećana razina tjelesne aktivnosti i motorni nemir odraz je jačeg lučenja hormona nadbubrežne žlijezde, kortizola i adrenalina, koji potiču stres i anksioznost. Ehinacea će blagotvorno utjecati na to, poboljšati djetetovo raspoloženje, ublažiti ćudljivost i sklonost promjenama u ponašanju, a istodobno i ojačati njegovu sposobnost koncentracije. Ona smiruje i opušta, a kako nema utvrđenih nus pojava, savršena je za mališane.

Kamilica za koncentraciju

Ginseng, ginko, limunska trava, kamilica u bilo kojem obliku (kao čaj, začin, tinktura, sok/sirup ili tablete), pomoći će djetetu ojačati i održati koncentraciju. Smatra se da ove biljke blagotvorno djeluju na neurotransmitere u mozgu, a koji, između ostalog, omogućuju neometani prijenos informacija.

Linker
19. travanj 2024 04:47