FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
Pazite

Dijabetes ste isključili? Povećana žeđ može biti znak još jedne ubojite bolesti

09. travanj 2022.
Žeđ je uobičajena pojava u našoj svakodnevici, ali neutaživa žeđ može biti simptom raka debelog crijeva

Ljudski život nezamisliv je bez vode, a tijelo će nam vrlo brzo dati do znanja da je nismo unijeli dovoljno. Baš zato je žeđ uobičajena pojava čak i na svakodnevnoj razini. Međutim, ako ste primijetili da u posljednje vrijeme nikako ne možete utažiti žeđ, to trebate spomenuti liječniku.

Liječnik će vam vjerojatno napraviti test za postavljanje dijagnoze dijabetesa jer žeđ može biti simptom ove bolesti. No, ako vam je test negativan, a žeđ i dalje ne možete utažiti. Možda je vrijeme da napravite dodatne pretrage.

Iako ne biste svaki put kad se pojavi dehidracija trebali pomišljati na rak, stalna žeđ može biti znak uznapredovale bolesti crijeva. Nažalost, rak debelog crijeva se polako razvija i često ne izaziva simptome koji bi vam mogli pomoći da ga uočite. Ali, kao i kod svih bolesti, što prije uočite rak crijeva, veće su šanse da ga izliječite. Ovaj tip karcinoma u kasnoj fazi obično ima više od jednog simptoma, kao što su bol, osjećaj umora, smanjen apetit, gubitak težine.

Ako se rak proširio na druge organe, poput koštanog tkiva, može uzrokovati hiperkalcemiju. Tada se kalcij oslobađa u krv iz oštećenih kostiju i može izazvati osjećaj žeđi kod pacijenata. Ostali simptomi hiperkalcemije uključuju mučninu, zatvor, zbunjenost, razdražljivost i umor.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva s oko 3000 novooboljelih godišnje predstavlja drugi po učestalosti tip tumora u osoba oba spola. Iako se u većini zapadnoeuropskih zemalja te Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama bilježi blagi pad smrtnosti od raka debelog crijeva, u Istočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku pojavnost, ali i smrtnost od ove bolesti bilježi uzlazni trend. Od raka debelog crijeva godišnje u našoj zemlji umre više od 1500 osoba.

Upozoravajući simptomi raka debelog crijeva:

  • pojava krvi u stolici
  • moguće su i vidljive promjene na izgledu trbuha
  • osjećaj otekline u trbuhu s bolovima
  • moguć je i neobjašnjiv gubitak tjelesne težine
  • promjene u pražnjenju crijeva, najviše su to češće obavljanje nužde i stolica koja postaje tekuća
  • trajna bol ili nelagoda u donjem dijelu trbuha
  • napuhnutost ili neugodan osjećaj nakon jela koji može biti udružen s gubitkom apetita
  • jedan od rjeđih simptoma može biti svrbež anusa.

No, rani znakovi kolorektalnog karcinoma mogu biti vrlo suptilni i pritajeni i mnogi oboljeli nisu niti svjesni da su u opasnosti. Jedan od najuobičajenijih ranih i nespecifičnih simptoma raka crijeva je konstantna žgaravica ili bolovi trbuhu koji ne prolaze.

Linker
23. travanj 2022 13:12