Liječnici se zaklinju u ove metode kojima ćete ograničiti ozbiljnost i trajanje simptoma.
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
vrijedi isprobati

Devet metoda koje liječnici koriste u borbi protiv prehlade

S dolaskom hladnijeg vremena javljaju se i prehlade, a liječnici su otkrili svoje metode kojima ublažavaju simptome

Upoznati ste već sa scenarijem, prvo se javlja curenje iz nosa, onda možda i kašalj, znate da je riječ o prehladi. Nažalost, kad se već pojave simptomi prehlade, nećete ju spriječiti, no možete ju ublažiti. Liječnici se zaklinju u ove metode kojima ćete ograničiti ozbiljnost i trajanje simptoma.


Ostanite hidrirani

- Kad primijetim prehladu, nastojim se hidratizirati i održavati elektrolite - kaže dr. Ameet R. Kamat, direktor operacije sinusa i lubanje u bolnici White Plains u New Yorku.

Njegova strategija hidratacije uključuje pijenje dovoljno vode (a ponekad i napitaka od elektrolita) i izbjegavanje napitaka koji dehidriraju, poput visokih doza kofeina ili alkohola.

- Voda pomaže pri isporuci kisika i uklanjanju toksina iz tijela. Također pomaže u protoku limfe koja je bitna za rad imunološkog sustava - navodi dr. Kamat.


Pijte toplu tekućinu

Integrativni liječnik iz New Yorka dr. Patrick Fratellone pije puno toplih tekućina, osobito biljnih čajeva, kada počne primjećivati ​​simptome prehlade.

Osim što su umirujuće za grlo, tople tekućine osiguravaju da sluz koju tijelo proizvodi ne postane previše gusta dok se vaše tijelo bori protiv virusa.

- Neki od čajeva koje koristim su listovi koprive, ehinaceje, zlatnice i bazge zbog njihovih antivirusnih svojstava i uz to žličicu sirovog meda zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava - rekao je dr. Fratellone.




Ispiranje grla

Još jedan metoda dr. Fratellone je grgljanje slane vode, što može pomoći u smanjenju boli u grlu. U čašu vode stavite 1/4 do 1/2 žličice kuhinjske soli i grgljajte kako biste ublažili oticanje i iritaciju. Ispljunite sadržaj kad završite.


Pastile

Dr. Fratellone također uzima pastile od cinka svakih šest sati, što je praksa za koju se smatra da pomaže u smanjenju ozbiljnosti i trajanja prehlade blokiranjem replikacije rinovirusa, virusa koji je kriv za mnoge prehlade, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu JRSM Open.

Cink pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv bakterija i virusa, a premazi koje cinkove pastile ostavljaju na jeziku i grlu mogu biti ono što otežava kretanje rinovirusa u sluznici.


Spavanje

U noći kad osjeti prehladu, doktorica hitne medicinske pomoći dr. Darria Long Gillespie, pobrine se da ode u krevet sat ili dva ranije.

- Kad ste neispavani, vaš imunološki sustav postaje osjetljiviji na infekcije - kaže Gillespie.

Uz to, u blizini ima nesteroidni protuupalni lijek u slučaju bilo kakvih tjelesnih bolova ili groznice koji mogu utjecati na kvalitetu njezina sna.

- Količina sna može varirati među različitim ljudima, ali općenito, pokušavam dobiti barem sedam do osam sati kad se počnem osjećati loše. Kvalitetan san može poboljšati proizvodnju antitijela i funkciju T stanica koje se bore protiv virusa - objasnio je dr. Kamat.

San smanjuje proizvodnju hormona stresa i proupalne molekule, dodaje, što bi trebalo omogućiti bolju imunološku funkciju.


Isperite sinuse

Kad dr. Kamat počne osjećati nazalne simptome, ispire sinuse dva puta dnevno.

- Ispiranje također pomaže u smanjenju viskoznosti sluzi, omogućujući vašem tijelu da ga brže očisti - navodi on. Obično odabire otopinu za nos, ali može se iskoristiti i fiziološka otopina.


Usporite

- Dodatno radim na upravljanju stresom tijekom vremena koje provodi izvan posla, kroz dnevne meditacije i tjelovježbu, uz održavanje dobre hidratacije. Pokušavam vježbati umjereno jer to obično pomaže kod simptoma curenja iz nosa, začepljenog nosa i grlobolje - rekao je dr. Kamat.

Sve dok su vam simptomi prehlade iznad vrata, dakle zahvaćaju većinom grlo, usta i nos, blaga do umjerena tjelovježba može pomoći. Samo svakako smanjite duljinu i intenzitet svojih uobičajenih vježbi i slušajte svoje tijelo kada je vrijeme da prekinete ili potpuno preskočite vježbu, navode iz Mayo klinike.


Udahnite čisti zrak

Dr. Kunjana Mavunda, pedijatrijska pulmologinja na Floridi, koristi pročišćavač zraka kao oblik prevencije i olakšavanja simptoma prehlade.

- Kvaliteta zraka kojeg udišemo utječe na zdravlje dišnih puteva. Zagađen zrak, bilo da se radi o vanjskom ili unutarnjem (kućnom) zraku, može oštetiti zaštitnu oblogu dišnih puteva - ističe ona.

To olakšava putem respiratornim infekcijama, dodaje ona, jer tada virus ili bakterija mogu lakše prodrijeti u dišne putove.


Odaberite prave namirnice

To znači izbjegavati ili ograničiti šećer, unijeti dovoljno vlakana i vitamina C kad osjetite prehladu,

- Jedem dosta agruma, a ponekad i dodam limun u vodu - kaže dr. Kamat. Uz agrume, unosi i kelj, brokulu, crveni luk, batat, tikvice i mahunarke zbog svojih antioksidativnih učinaka.

Isto tako, povećava unos žitarica jer su bogate vlaknima koje se zovu beta-glukani, a povezana su s imunološkom funkcijom, navodi International Journal of Molecular Sciences.

Linker
18. travanj 2024 14:46