Vjerojatno niste očekivali da će se ovo naći na popisu, ali istina je - igranje videoigara zapravo vas može učiniti pametnijim

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pa krenimo

Devet hobija uz koje možemo postati pametniji

Jeste li znali da možete postati pametniji ako se redovito prepuštate nekim hobijima? Za neke od hobija na ovom popisu to je očito, dok bi vas drugi mogli iznenaditi


1. PISANJE

Pisanje nam pomaže da saberemo i vizualiziramo misli. Može nam dati smjer i učiniti stvari "čvršćima", za razliku od apstraktnih misli koje nam lutaju glavom. Uvedite redovitu svakodnevnu ili tjednu praksu pisanja - to će vam donijeti velike prednosti.


2. ČITANJE

Čitanje je izvrstan način stjecanja znanja o nekoj temi. U usporedbi s gledanjem televizije, pokazalo se da čitanje daje bolje opće znanje i kulturu.


3. IGRANJE VIDEOIGARA

Vjerojatno niste očekivali da će se ovo naći na popisu, ali istina je - igranje videoigara zapravo vas može učiniti pametnijim. Određene videoigre mogu imati učinke na vizuospacijalnu percepciju i donošenje odluka.


4. UČENJE JEZIKA

Učenje jezika značajno potiče razmišljanje. Pokazalo se da utječe na strukturu određenih područja mozga.


5. IGRANJE ŠAHA

Šah je jednostavna igra koja koristi vrlo složene strategije. Ima velik utjecaj na radnu memoriju.


6. MEDITACIJA

Meditacija je odlična za um. Ljudi koji svakodnevno meditiraju pokazuju povećanu sposobnost održavanja pažnje.


7. VJEŽBANJE

Iako njegov izravan učinak na inteligenciju nije očit na prvi pogled, vježbanje je zapravo jedan od najboljih hobija da postanete pametniji. Fizički napor može vas učiniti sretnijima i poboljšati vam raspoloženje, što vas zauzvrat čini pametnijim.


8. SLUŠANJE GLAZBE

Svi su vjerojatno čuli o povoljnim učincima klasične glazbe na inteligenciju. No, zapravo sve vrste glazbe utječu na oblikovanje neuronske strukture i funkcije.


9. ŽONGLIRANJE

Ovo je pomalo neočekivano, ali učenje žongliranja može pomoći mozgu s vizualnom percepcijom pokreta i koordinacijom ruku i očiju

Linker
14. travanj 2024 22:13