Istraživanja pokazuju da je nedostatak kalcija i vitamina C povezan s upalom desni
 Getty Images/iStockphoto
oralno zdravlje

Desni su vam upaljene? 20 prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći, a sjajno je što većinu sastojaka imate doma

Gotovo je svatko osjetio bol nadraženih i otečenih desni. Prije nego što odete svom stomatologu, pokušajte si pomoći prirodnim pripravcima

1. Tamni čaj

Nakon što ste oprali zube, prstom lagano masirajte desni. Zatim isperite usta ohlađenim crnim čajem. Tanin iz ovog čaja sužava krvne žilice i tako ublažava krvarenje.


2. Pasta od sode bikarbone i hidrogena

Napravite pastu za zube tako što ćete pomiješati sodu bikarbonu s malo superoksida (od 3%). Ovom pastom perite zube dvaput na dan.


3. Čaj od medunike

Žlicu cvjetova medunike prelijte sa 2 dl kipuće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijediti, rashladiti i ispirati usta dva puta dnevno tjedan dana.


4. Čaj od kamilice

2-3 žličice osušenih cvjetova kamilice preliti šalicom vruće vode. Ostaviti poklopljeno 10 minuta, zatim procijediti i ohladiti. Koristiti svakodnevno za ispiranje usta i grla.


5. Suha metvica i cvjetovi stolisnika

U jednakim dijelovima uzme se suhih listova metvice i cvjetova stolisnika. Dobro izmiješati i u šalicu vrele vode staviti dvije do vrha pune žličice mješavine. Ostavi 15 minuta pokriveno, procijediti i popiti toplo u malim gutljajima. Pije se redovito tri tjedna.


6. Slana voda

U čaši tople vode otopiti prstohvat soli i time ispirati usta nekoliko puta dnevno. To će poboljšati cirkulaciju i pomoći u uništavanju bakterija koje su se nakupile u usnoj šupljini.


7. Tinktura od kadulje

60 g listova kadulje 3 dl 70-postotnog alkohola Usitnjene svježe listove kadulje staviti u staklenku, preliti alkoholom i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 10-15 dana (uz svakodnevno protresanje), tekućinu treba procijediti i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Nekoliko puta tijekom dana po 1 žlicu tinkture umiješati u čašu tople vode i koristiti za ispiranje usta.


8. Eterično ulje kadulje

Dvije do tri kapi eteričnog ulja kadulje umiješati u čašu tople vode i 2-3 puta tijekom dana ispirati usnu šupljinu.


9. Eterično ulje čajevca

Dvije do tri kapi eteričnog ulja čajevca umiješati u čašu tople vode i 2-3 puta tijekom dana ispirati usnu šupljinu.


10. Maslinovo ulje

Žlicu maslinova ulja snažno mućkati u ustima i provlačiti između zuba 8 do 10 minuta. Potom ulje ispljunuti i usta isprati toplom vodom.


11. Sezamovo ulje

Žlicu sezamova ulja snažno mućkati u ustima i provlačiti između zuba 8 do 10 minuta. Potom ulje ispljunuti i usta isprati toplom vodom.


12. Med

Žlicu meda pomiješati sa 2 žlice tople vode i snažno mućkati 8-10 minuta svako jutro, najmanje tjedan dana.


13. Cink

Cink je također učinkovit protiv gingivitisa, ali samo ako se nanosi direktno na desni (kao sastojak nekih pasta za zube ili vodica za ispiranje).


14. Zeleni čaj

Zeleni čaj jedan je od rijetkih prirodnih lijekova koji je učinkovit i dokazano podržava zdravlje desni. Tvari iz zelenog čaja sprečavaju rast bakterija na desnima te tako smanjuju upalu. Zeleni čaj može biti i sastojak posebnih pasta za zube, a može se naći i u kapsulama kao ekstrakt. Također postoje žvakaće gume i razni slatkiši s ekstraktom zelenog čaja.


15. Ispiranje usta hidrogen peroksidom ili vodicom za usta

Hidrogen peroksid je tekućina slična vodi koja se u medicini koristi za dezinfekciju ili uništavanje bakterija. U apoteci možete kupiti razrijeđeni hidrogen peroksid (3%). Njime ćete dezinficirati usta i desni, a pozitivno je i to što izbjeljuje zube. Prilično je siguran i jako koristan, ali ne preporučuje se korištenje dulje od sedam dana jer uništava i dobre i loše bakterije u ustima te može dovesti do stvaranja ranica u ustima. Ako ga želite koristiti dulje vrijeme, njime ispirite usta svaki drugi ili treći dan. Mnoge vodice za ispiranje usne šupljine sadrže razblaženi hidrogen peroksid.


16. Vitamin C

Prirodni antioksidans koji uklanja slobodne radikale koji oštećuju desni. Prirodni izvori vitamina C su limun, naranča, kivi, kupus, paradajz, paprika, višnja, šipak, crni ribiz. Pušačima se preporučuje da povećaju unos ovog vitamina. Iako neće izliječiti upalu, važan je u prevenciji bolesti desni.


17. Zdravčica (milogled)

U šalicu vrele vode stavi se vrhom puna velika žlica listova i cvjetova stabljike zdravčice i ostavi 5 do 10 minuta. Čaj se ne pije, nego se samo procijedi i mućka u ustima svaki sat. Tijekom dana mora se mućkati najmanje 10 do 12 puta po dvije do tri minute. Čaj možete pripremiti i staviti u termosicu.


18. Poljska preslica

U šalicu vrele vode stavite punu žlicu suhe poljske preslice, ostavite 10-15 minuta poklopljeno, procijedite i usta dobro isperite uz pomoć četkice za zube. Važno je i mućkati kako bi čaj oplahnuo sve dijelove usne šupljine i prostor između zuba.


19. Mirisava kadulja

U šalicu vrele vode stavite veliku žlicu suhe mirisave kadulje, ostavite poklopljeno tri minute i time isperite usta. Čaj od mirisave kadulje možete stalno koristiti.


20. Čaj od suhe kore hrasta, planinske vrkute i kadulje

Izmiješajte jednake količine suhe kore hrasta, planinske vrkute i mirisave kadulje. Dvije do vrha pune žlice mješavine stavite u šalicu hladne vode i ostavite poklopljeno 12 sati. Procijedite i tom tekućinom ispirite usta 5 do 10 puta na dan.


Izbjegavajte rafiniranu hranu

● Na povlačenje desni i kronično upaljene desni, koje se često javljaju kod mladih, ali još češće kod starijih osoba, ponekad utječu nedostatak kalcija, vitamina C i naročito vitamina A u ishrani. To se često zbiva kada se u prehrani najviše koristi rafinirana hrana umjesto prirodne.


Sirova hrana

● Kod Indijanaca i crnačkog stanovništva, koji su zadržali navike da se hrane prirodnom i sirovom hranom, ova bolest prava je rijetkost.


Što se smije jesti

● Kod slučajeva parodontoze treba izbjegavati bijeli kruh, šećer i druge rafinirane namirnice, a umjesto toga koristiti kruh od integralnog brašna ili polubijeli kruh, mekinje, žuto voće i povrće bogato karotenom, koji se u organizmu pretvara u aktivni vitamin A (mrkva, bundeva, naranča, marelica i dr.). Voće bogato vitaminom C treba biti što češće na tanjuru.


Nedostatak kalcija i vitamina C

● Istraživanja pokazuju da je nedostatak kalcija i vitamina C povezan s upalom desni. Zato treba unositi što više kalcija mliječnim proizvodima i vitamina C raznim voćem i povrćem.


Operite četkicu

● Poslije pranja zuba četkicu dobro operite vrućom vodom, a potom hladnom. Osušite je i stavite u čašu s glavom prema gore kako bi se još bolje osušila.

Linker
05. ožujak 2024 20:04