Korištenje seruma na bazi aloe vere pomoći će u smirivanju upale ili crvenila nakon tretiranja kože voskom.

 SHUTTERSTOCK
Dobre i loše strane

Depilacija voskom nije bezazlena i nije za svakoga - provjerite jeste li u skupini koja je treba izbjegavati

Nije preporučljiva onima koji pate od dijabetesa, lupusa, rozaceje, proširenih vena, onima koji se liječe od raka, trudnicama... Depilacija se ne smije raditi ni na oštećenim područjima kože te na mjestima s ožiljcima ili madežima, bilo kojem mjestu u koje je u posljednjih sedam do 14 dana ubrizgana injekcija botoksa ili kolagena ili tamo gdje imate piercing

Glatka koža bez dlačica, osobito na nogama, cilj je koji obično želimo postići depilacijom. Jedna od najjednostavnijih metoda je uklanjanje dlačica voskom. No, nažalost, nije za svakoga i nuspojave su itekako moguće, ali dobra vijest je da ima pomoći i za njih. Istražili smo razloge za i protiv depilacije voskom. Ovo su dobre i loše strane depilacije voskom.

ZA

Besprijekorna koža jedan je od ciljeva žena, a to u našoj kulturi većinom podrazumijeva i kožu bez dlaka. No, depilacija nije samo ženska stvar. I mnogi muškarci uklanjaju dlačice depilacijom. Korištenje voska jedna je od najpoželjnijih metoda uklanjanja dlačica, najčešće s nogu, pazuha, intimnih dijelova te prsa i leđa kod muškaraca. Iako je popraćena boli, u ovom slučaju vrijedi stara izreka - "za ljepotu je potrebno i malo trpjeti". Dakako, depilacija ima i prednosti. Tretman s voskom brži je i jeftiniji način uklanjanja dlačica s određenog dijela tijela u odnosu na, primjerice, lasersko skidanje dlačica. Rezultati su trajniji nego kod brijanja i temeljitiji od nekih depilatora. Osim toga, ako depilatore ne očistite temeljito, povećavate rizik od infekcije kože. Depilacija voskom može se napraviti i kod kuće bez neke posebne nauke. Rezultati su odmah vidljivi, a koža ostaje glatka i po nekoliko tjedana.

Dobro je napraviti test

Ako pak znate spriječiti neželjene pojave na koži, bit ćete potpuno zadovoljni uspjehom depilacije. Nema ništa loše u korištenju ove metode sve dok je radite pravilno ili kod educiranih osoba u provjerenim kozmetičkim salonima. Također, najbolje je napraviti test na malom dijelu kože i vidjeti kako reagira. U slučaju nuspojava nakon vrućeg voska, kozmetički saloni koriste i hladni vosak, no svakako je važno slijediti savjete koji će spriječiti nuspojave. Primjerice, korištenje seruma na bazi aloe vere pomoći će u smirivanju upale ili crvenila nakon tretiranja kože voskom. Uz to, nakon depilacije izbjegavajte usku odjeću kao što su tajice kako ne bi dodatno nadražila kožu. Za sprečavanje prištića dermatolozi savjetuju temeljito čišćenje kože blagim sredstvom za čišćenje kako bi se uklonile sve bakterije koje bi mogle dospjeti u folikul. To se kod kućne depilacije često preskoči. Također, nježniji piling prije depilacije može spriječiti nastanak prištića i ublažiti one koji su se već pojavili. Dermatolozi objašnjavaju i da za urasle dlake ima pomoći. Pravilnim pripremanjem kože i brigom o njoj nakon depilacije mogu se izbjeći urasle dlake. Savjetuje se piling dan ili dva prije i nakon depilacije. Nakon pilinga na kožu bi se trebao nanijeti serum za njegu. Ako osjetite bol na koži i oštećenja se ne povuku, savjetuje se stavljati hladne obloge, aloe veru ili eventualno nanijeti kortizonsku kremu koja će smanjiti upalu. Hidratantnu kremu, osobito ako ima miris, nije dobro nanositi na oštećeno i bolno područje. Ponekad može pomoći i razrijeđeno ulje čajevca.

Izbjegavati toplinu

Za liječenje opečenog područja važno je sljedećih nekoliko dana nanositi ravnomjerni sloj antiseptičke kreme i izbjegavati bilo kakvu toplinu što je više moguće dok zahvaćeno područje ne zacijeli. Modrice kod osjetljivije kože znače da ste pregrubi i da trebate nježnije postupati s voskom, a ako modrice nastanu nakon profesionalne depilacije u salonu, najbolje da ga sljedeći put zaobiđete u velikom luku. Ako depilacija stvarno boli, koža vam je izuzetno crvena te izgleda spaljeno i ostrugano, nije kraj svijeta - ali to je problem. Spaljena i oštećena koža može biti posljedica stavljanja prevrućeg voska na kožu, a to je moguće i ako se isto područje depilira više puta. Bez obzira na to jeste li otišli u profesionalni salon ili ste se depilirali sami, možete pokušati ublažiti bol uzimanjem tableta protiv bolova prije i nakon depilacije, savjetuju kozmetičari. Najbolje što možete učiniti u slučaju hiperpigmentacije depilirane kože je posjetiti dermatologa prije nego što pokušate ponovno depilirati ili obrijati dlačice. Za liječenje hiperpigmentacija potrebno je vrijeme i strpljenje. Vjerojatno će vam dermatolog preporučiti specijalne proizvode za izbjeljivanje kože koji sadrže niacinamid i mandeličnu kiselinu.

PROTIV

Uklanjanje dlačica depilacijom na koži može prouzročiti neželjeni efekt poput crvenila, podljeva i uraslih dlačica. Crvenilo je vjerojatnije ako uklanjate guste dlake ili imate osjetljivu kožu. Toplina od voska, osobito vrućeg, uzrokovat će širenje krvnih žila i dotok više krvi u područje koje se depilira pa je vjerojatnije da će nakon postupka ostati crveni trag. Nije rijetkost ni pojava prištića na koži. To je osobito često ako se voskom skidaju dlačice na licu, odnosno iznad gornje usne. I osobe koje nisu sklone nastanku akni nakon depilacije tog područja mogu ih dobiti jer su pore nakon depilacije izložene djelovanju različitih bakterija. Urasle dlake još su jedno bolno stanje koje se može pojaviti nakon svake metode uklanjanja dlačica, najčešće nakon brijanja, ali nije rijetko ni nakon tretmana voskom. Obično je to češće u područjima gdje su dlake deblje, poput pazuha ili linije bikinija. Također se češće javlja kod osoba s kovrčavom kosom.

Oštećenja na koži

Ponekad na koži nakon depilacije nastaju i oštećenja koja nalikuju opeklinama. Modrice su još jedna neugodna pojava nakon depilacije. Češće se javljaju nakon depilacije osjetljive kože, a rezultat su povlačenja kože i pucanja malih žila, potkožnog krvarenja i podljeva. Nažalost, modrice se ne mogu lako otkloniti. Neki će tada posegnuti za hladnim oblozima i tabletama protiv bolova, a možda će im biti potrebna i pomoć liječnika ako se modrica ne povlači ili se čak pojačava idućih dana. Depilacija voskom također može rezultirati povećanom pigmentacijom depilirane kože, odnosno tamnom kožom koja nalikuje hiperpigmentaciji uslijed pretjerane izloženosti suncu bez zaštite. Ova promjena boje kože naziva se postupna hiperpigmentacija, a uzrokovana je toplinom voska ili povlačenjem dlačica. Ponekad samo iritacija od depilacije uzrokuje promjenu boje kože. Često se zanemari i to da uvijek postoji mogućnost interakcije s lijekom koji uzimate ili proizvodom za njegu kože koji koristite. Primjerice, ako koristite kreme s retinolom, uzimate antibiotike ili pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, koža vam može postati tanja, sklonija krvarenju i oštećenjima. Možete doživjeti i razne reakcije na koži povezane s određenom bolešću ili stanjem koje imate.

Podnošenje boli

Depilacija voskom nije preporučljiva onima koji pate od dijabetesa, lupusa, rozaceje, proširenih vena, onima koji se liječe od raka, ženama koje uzimaju tablete za kontracepciju, trudnicama, osobama koje uzimaju hormonsku terapiju te onima koji puše ili prekomjerno konzumiraju alkohol. Njihova je koža sklonija oštećenjima, krvarenju i infekcijama, a depilacija kod njih može iritirati proširene kapilare (slabe ili popucale krvne žile). Depilacija voskom nije ni za one koji koriste snažne pilinge (glikolnom i salicilnom kiselinom), ako su se nedavno mnogo izlagali suncu, ali i neposredno nakon pijenja kave ili alkohola jer su površinske žile i koža tada sklonije oštećenjima. Depilacija se ne smije raditi ni na oštećenim područjima kože te na mjestima s ožiljcima ili madežima, osjetljivim mjestima poput bradavica i kapaka, bilo kojem mjestu u koje je u posljednjih sedam do 14 dana ubrizgana injekcija botoksa ili kolagena ili tamo gdje imate piercing. Uz to, nije za one s niskim pragom boli jer je bol gotovo redovita pojava depilacije voskom. Iako se oštra bol većinom javlja samo dok se dlačice uklanjaju, neki ljudi je teško podnose. Osim toga, bol može izazvati i oštećenje mišića jer ih stisnemo kako bismo brzim potezima lakše odlijepili vosak s kože.

Linker
05. ožujak 2024 19:48