SHUTTERSTOCK
Kritične zone

Debljate se samo na jednom dijelu tijela? Postoji zdravstveno objašnjenje za to

Salo vam se nakupilo na području trbuhu više nego na drugim dijelovima tijela

Posljednjih mjeseci ste manje bili fizički aktivni i više ste jeli? Onda ste sigurno uočili da ste dobili nekoliko kilograma. Naravno, svima se to događa. No, ovog puta ste primijetili da vam se salo nakupilo na području trbuhu više nego na drugim dijelovima tijela? Da, zapravo to je moguće i postoje zdravstvena objašnjenja za to.


Trbuh

Ovo je jedna od najčešćih vrsta tjelesne masnoće, a poznata je i kao visceralna. Interna je i skuplja se oko vitalnih organa u našem tijelu. Obično se javlja kad unosimo previše kalorija i ne vježbamo dovoljno.

Isto tako, debljanje na ovom dijelu tijela može biti znak sporog metabolizma ili hormonalne neravnoteže. Za žene je uobičajeno da tijelo mijenja područje na kojem skladišti masnoće, osobito kako starimo. Nakon menopauze tijelo gubi mišiće, a masno tkivo kod žena se povećava, što se može dovesti do nakupljanja sala na području trbuha. Nažalost, kako žene stare, veća je vjerojatnost da će dobiti visceralno salo na trbuhu, čak i ako se ne udebljaju.

Najbolji način za gubljenje masnoće na trbuhu je smanjenje unosa prerađene hrane, osobito rafiniranih ugljikohidrata i šećera. Uz dodavanje više bjelančevina, cjelovitih žitarica i zdravih masti u prehranu. Ako ne uočite promjene nakon nekoliko tjedana, javite se svom liječniku.


Nadlaktice

Možda niste uočili salo na trbuhu, ali jeste na nadlakticama. Neproporcionalna količina sakupljenog masnog tkiva u nadlakticama može biti posljedica hormonalnih promjena u tijelu. Na primjer, ako uzimate bilo kakav hormonski lijek, tada biste mogli početi primjećivati više proizvodnje masnoće u vašim nadlakticama.

Zapravo, vjerojatnije je da će žene skupiti salo na rukama nego muškarci. Dapače, vrlo je uobičajeno da žene u menopauzi dobiju salo na nadlakticama dok im razina testosterona pada.


Bokovi

Glavni uzrok nakupljanja masnoće je genetika, ali i previše glutena i mlijeka. Naravno, i nedostatak fizičke aktivnosti može pridonijeti da se ovdje pohranjuje više masti. Također, ako uzimate lijekove na bazi estrogena (kao što je kontracepcijska pilula), uobičajeno je da se proizvodi više masnoće u ovim područjima.


Donji dio leđa i struk

Prehrana s niskim udjelom proteina često je krivac za salo u ovom području. Redovita konzumacija prerađene hrane, rafiniranih ugljikohidrata i slatkih napitaka uz manjak fizičke aktivnosti može dovesti do nakupljanja viška masnoće u donjem dijelu leđa i struku. Ova vrsta sala nije uobičajena samo za žene, već se često može naći i kod muškaraca.


Kako možete napraviti promjene?

Pojačajte fizičku aktivnost

Ljudi kad pokušavaju izgubiti višak kilograma, obično odlaze u teretanu ili upisuju neke grupne treninga. Naravno, to je odlično. Međutim, za gubitak kilograma potrebno je uvesti i fizičku aktivnost koja nije vezana uz određene vježbe. Primjerice, povećajte kretanje u kući, pješačite, vozite bicikl. Ako smanjite vrijeme provedeno u sjedećem položaju, povećavate osnovno sagorijevanje masti i šanse za gubitak tjelesne masti.

Jedite više hranjivih tvari

Unosom veće količine voća, povrća, mahunarki i cjelovitih proteina hranimo crijevne bakterije i unosimo nutrijente. Uz to, ubrzavamo probavu koja je važan faktor mršavljenja.

Izbacite prerađenu hranu

Smanjite količinu prerađene hrane poput hamburgera, čipsa, pekarskih proizvoda i kobasica. Naime, takve namirnice imaju vrlo nisku hranjivu vrijednost i osmišljene su kako bi nas potaknule da jedemo više, uz to su visokokalorične.

Smanjite stres

Kad smo pod stresom, otpuštamo hormon kortizol, koji ne samo da nas potiče da više jedemo nego i utječe i na našu sposobnost razgradnje masti u tijelu. Pokušajte odvojiti vrijeme za opuštanje. Meditirajte, isprobajte jogu, čitajte...

Linker
16. travanj 2024 17:42