FOTOGRAFIJE: Turistička zajednica grada Vodnjana
Vodnjan

Dani mladog maslinovog ulja

Degustacija vrhunskog maslinovog ulja u tišini maslinika s pogledom na obližnji kažun ili crkvicu? Ova primamljiva kombinacija kamena i maslina mediteranskom krajoliku daje neodoljivu privlačnost

Zaputite li se od 19. do 21. 11. u Vodnjan na Dane mladog maslinovog ulja dočekat će vas jedinstvena dobrodošlica jer se upravo ovdje nalazi najveći broj kažuna, istarskih kamenih divova. Tijekom dana pozdravit će vas bjelinom svog kamena koji još više ističe boje vodnjanskog krajolika, plavetnilo neba i mora te pastelno zelenilo bezbrojnih maslina. Noću će vas pak kažuni dočekati u svečanijem tonu. Osvijetljeni posebnom rasvjetom zabljesnut će pred vašim očima svojim prepoznatljivim oblicima sjajeći na tamnoj večernjoj svili koja obavija Park kažuna u blizini Vodnjana.

Zlatne kapi

Kamen i maslina dva su simbola Vodnjana i okolice koje su vrijedne ruke njegovih stanovnika pretvorile u remek djela suhozidne gradnje te u zlatne kapi vrhunskog maslinovog ulja koje pronosi ime Vodnjana diljem svijeta. Saznajte brojne zanimljivosti o ovim vodnjanskim simbolima te svemu što donose ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja koji će ove godine ugostiti Denija Srdoča, najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice. Degustacija vrhunskog maslinovog ulja u tišini maslinika s pogledom na obližnji kažun ili crkvicu? Ova primamljiva kombinacija kamena i maslina mediteranskom krajoliku daje neodoljivu privlačnost. Kad je Vodnjan u pitanju ta privlačnost još je snažnija jer je ovaj gradić, osim po kažunima, nadaleko poznat i kao istarsko središte vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja koja su bezbroj puta ovjenčana zlatom na svjetskoj pozornici. Osim spomenutih degustacija u masliniku, Vodnjan će vam priču o svom maslinovom ulju ispričati i kroz degustacije u predivno uređenim degustacijskim salama, kroz ture po maslinicima te organizirano branje maslina i obilazak uljara koje organiziraju lokalni proizvođači.

Najbolje od okusa i mirisa Istre

Odlična prilika da kušate vodnjanska maslinova ulje je tradicionalna enogastronomska manifestacija Dani mladog maslinovog ulja. Pokrenuta 2004. svojim raznovrsnim sadržajem privlači brojne posjetitelje. Prije izbijanja epidemije posjećivalo ju je više od 20.000 domaćih i stranih gostiju! DMMU pružaju najbolje od okusa i mirisa Istre, a posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim istarskim delikatesama, poput pršuta i sira, maslinovog ulja, vina renomiranih istarskih vinara, domaćih istarskih kolača, vrhunskoj kuhinji zastupljenoj jelima na bazi boškarina, divljači i ribe, spravljenim koristeći sve inovacije na području suvremenog kulinarstva. Ljubitelji slastica mogu se prepustiti čaroliji okusa čokolade u kombinaciji s mladim maslinovim uljem koje će i ove godine prezentirati master chocolatier Robert Perić.

Cooking show

Najveća atrakcija manifestacije je cooking show tijekom kojeg poznati istarski i drugi kuhari pripremaju svoje specijalitete u kombinaciji s mladim maslinovim uljem. Ove godine posebni gosti manifestacije bit će Deni Srdoč, najmlađi dobitnik Michelinove zvjezdice i već poznati chef Marijo Čepek. Ono što će vas posebno oduševiti je oil bar u kojem, uz stručno vodstvo, možete kušati mlada maslinova ulja tokom cijele manifestacije, a možete donijeti i vlastita ulja te ih, uz pomoć stručnjaka, testirati organoleptički.

​​​​​​​

Linker
19. travanj 2024 22:44