Sudjelovalo više od 15.000 muškaraca
 Getty Images/iStockphoto
Istraživanje i grafikon

Dakle, možemo li napokon čuti koja je točno prosječna dužina penisa?

Odgovor je stigao, i to iz stručnih krugova. Brojke su tu, ali i jedna skroz nova kategorija stanja penisa 

Dužina penisa. To je jedna od najdrevnijih briga muškaraca u cijelom svijetu: je li dovoljno dug? E, pa odgovor je stigao i to iz stručnih krugova koji tvrde da je prosječna dužina ukrućenog penisa 13,12 cm. S druge strane, prosječna dužina opuštenog (čitaj mlohavog) penisa je 9,16 cm, odnosno 13,24 kad je mlohav, ali rastegnut.

Mjerenje i druge svrhe

Ovo posljednje je skroz nova kategorija stanja penisa i pretpostavljamo da služi samo za potrebe mjerenja, mada vas ništa ne sprečava da se poigrate s mlohavim, ali rastegnutim penisom i u druge svrhe. Da nastavimo s brojkama. Kad je riječ o opsegu, za slučaj da se nekome njegov penis čini preštrkljast ili predebeo, prosječan opseg penisa u erekciji je 11,66 cm, odnosno 9,31 cm je prosječan opseg mlohavog penisa.

Treba napomenuti da britanski znanstvenici, koji su autori ovog istraživanja, nisu pronašli ama baš nikakvu povezanost između dužine ukrućenog penisa i visine muškarca.

Oni smatraju da će grafikoni koje su izradili, a koji pokazuju rasprostranjenost različitih veličina penisa, pomoći liječnicima u liječenju takozvanog tjelesnog dismorfnog poremećaja (Body Dysmorphic Disorder ili BDD), ozbiljnog oblika anksioznosti povezanog s umišljenim nedostacima na tijelu. Istraživanje će poslužiti i kao melem na ranu svim onim muškarcima koji su godinama brinuli oko veličine svog penisa.

Opsesivno zaokupirani

Naime, muškarci su često zabrinuti zbog veličine svog penisa, kako su pokazala brojna istraživanja, a oni koji su opsesivno zaokupirani time i ozbiljno depresivni zbog straha da njihov penis nije dovoljno velik, mogu dobiti dijagnozu tjelesnog dismorfnog poremećaja. Autori istraživanja su izradili grafikon koji prikazuje distribuciju raznih veličina penisa među muškarcima različite starosne dobi i različitih rasa.

Standardna procedura

U istraživanje su uključili 17 studija u kojima je 15.521 muškarac bio podvrgnut mjerenju penisa od strane zdravstvenih djelatnika pri čemu je korištena standardna procedura. Prije ovog istraživanja nije postojala formalna sistemska revizija svih tih mjerenja niti pokušaja da se izradi grafikon s distribucijom veličina penisa.

Uspoređivanja

Voditelj istraživanja, dr. David Veale s Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanosti na King's Collegu u Londonu je rekao da se muškarci uzajamno uspoređuju u svlačionicama ili s pornografskim sadržajima na internetu i onda dolaze do zaključka da su inferiorni većini muškaraca.

Čak ima i muškaraca koje njihove seksualne partnerice zadirkuju zbog dužine penisa. Ukratko, puno je zabrinutih muškaraca oko ove teme i mi smatramo da će naše otkriće pomoći svima njima. Ovaj ćemo grafikon upotrijebiti i da ispitamo diskrepanciju između onoga što muškarci misle o dužini svog penisa i stvarnog stanja stvari - kaže dr. Veale dodajući da postoji i posebna klinika za tjelesnu dismorfiju za one koji su previše pod stresom zbog veličine svog penisa.

Njima vjerojatno neće pomoći samo gledanje ovih grafikona, već će im biti potrebno formalno liječenje, možda čak i s lijekovima.

Linker
12. travanj 2024 21:20