Evo nekoliko mogućih uzroka prekomjernog podrigivanja
 FOTOGRAFIJE: MARIOGUTI GETTY IMAGES
zdravlje

Da se čovjek zapita... Sedam stvari koje prekomjerno podrigivanje može otkriti o našem zdravlju

Pogledajte što vaše podrigivanje dobrom gastroenterologu govori o vašem zdravlju i životnim navikama

Iako je podrigivanje u većini slučajeva posve normalna pojava, ponekad može biti znak nekog zdravstvenog problema. Pogledajte što vaše podrigivanje dobrom gastroenterologu govori o vašem zdravlju i životnim navikama. A za početak da objasnimo što je zapravo podrigivanje: to je način na koji tijelo izbacuje višak zraka.

- Postoji raširena predrasuda da je podrigivanje nuspojava probavnog procesa u želucu, no to nije točno. Svi plinovi koje izbacujete podrigivanjem su progutani, a nisu nastali uslijed probavnog procesa - objašnjava prof. Dan Sadowski, gastroenterolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Alberti, dodajući da svakodnevnim jedenjem i pijenjem gutamo zrak koji treba potom izbaciti iz tijela. Evo nekoliko mogućih uzroka prekomjernog podrigivanja.


1. Prečesto žvačete gume za žvakanje

Istraživanje iz 2015. je pokazalo da osobe koje žvaču gume za žvakanje podriguju znatno češće od onih koji to ne čine. Razlog je to što, dok žvačete, ujedno i gutate zrak sa svakim pojedinačnim žvakanjem Taj zrak završava u vašem jednjaku i potom izlazi uzrokujući podrigivanje. To je jedna od dvije vrste podrigivanja, a druga je kad se zrak izbacuje iz želuca pa dolazi do podrigivanja i tada ono obično ima neugodniji miris, a obično je posljedica konzumacije alkohola, masne hrane, čokolade ili peperminta.


2. Pijete previše gaziranih napitaka

Za vaše učestalo podrigivanje krivac može biti prekomjerna konzumacija gaziranih pića, ako ste njihov ljubitelj. Takva pića dovode veću količinu zraka u želudac, a ako ih pijete slamkom samo ćete povećati problem jer ćete unijeti u želudac još više zraka. Umjetna sladila i napici koji sadrže kofein također mogu uzrokovati učestalo podrigivanje.


3. Prebrzo jedete

Ako imate naviku pojesti obrok u dvije minute, vjerojatno s njim gutate i puno veću količinu zraka nego što bi to bio slučaj da jedete polakše. Do unosa veće količine zraka može dovesti i pijenje istodobno s jedenjem. Jedite što češće u društvu jer će vas razgovor natjerati da napravite pauzu između dva zalogaja te da jedete polakše.


4. Anksiozni ste

Osobe koje pate od anksioznosti obično u minuti udahnu više puta od onih koji ne pate od tog poremećaja. Također su skloniji plitkom disanju i sve to dovodi do prevelike količine zraka u jednjaku iz kojeg se onda izbacuje podrigivanjem. Podrigivanje zapravo može biti simptom anksioznosti. Prva linija obrane trebao bi biti program vježbanja koji smanjuje simptome anksioznosti i usporava prebrzo disanje ili ovladavanje tehnikom takozvanog dijafragmalnog disanja. Ako ne možete sami izaći na kraj s problemom anksioznosti, posegnite za stručnom pomoći.


ČITAJTE I: Dosta vam je podrigivanja, nadimanja, vjetrova i lijekova koji dugoročno ne pomažu!? Možda ovo hoće


5. Imate probavne probleme

Svatko ih ima u nekom trenutku u životu, a oni mogu izazvati podrigivanje, bolove u želucu, nadimanje, mučninu, osjećaj težine u želucu itd. Probavne smetnje mogu biti posljedica konzumiranja previše masne ili kisele hrane, uzimanja veće količine određenih tableta (koje nadražuju želudac) ili pušenja. Ovaj se problem može riješiti bezreceptnim lijekovima koji ublažavaju plinove ili blokatorima H2 koji smanjuju kiselost.


6. Imate GERB

Kad zalistak koji povezuje jednjak sa želucem više ne može pravilno zatvarati prolaz, nadražujuća želučana kiselina ulazi u jednjak i izaziva osjećaj žarenja. Posljedica ove bolesti može biti žgaravica, naročito noću, bol u prsima, teškoće s gutanjem, vraćanje hrane i tekućine u jednjak ili osjećaj da vam nešto stoji u ždrijelu. Osobe koje imaju GERB podriguju zbog toga što gutaju više sline i zraka. I u ovom slučaju od pomoći mogu biti bezreceptni lijekovi, poput H2 blokatora i inhibitora protonske pumpe.


7. Imate infekciju bakterijom H.pylori

Osim učestalog podrigivanja, osobe koje imaju infekciju ovom bakterijom obično imaju i druge simptome, poput pečenja u želucu, boli u trbuhu, mučnine, gubitka apetita ili gubitka tjelesne težine. H.pylori se može brzo otkriti krvnim testom ili izdisajnim testom, a obično se liječi kombinacijom tri ili četiri lijeka, uključujući i antibiotike. Terapija traje 14 dana.

Linker
23. travanj 2024 22:14