Kod svake desete osobe simptomi postcovida zaostaju čak tri mjeseca i dulje.
 FOTOGRAFIJE: BYMURATDENIZ GETTY IMAGES
Posljedice virusa

Covid može zaraziti i srce, a posljedice mogu biti dugotrajne

Nedavno su objavljene dvije nove studije u kojima se tvrdi da velik broj onih koji su preboljeli covid-19 ima oštećenja srca tjednima i mjesecima nakon što su se oporavili

Dugotrajne posljedice infekcije koronavirusom ima otprilike svaka peta osoba, a kako je objavio Ured za nacionalnu statistiku u Velikoj Britaniji, oni traju i do pet tjedana nakon dijagnosticiranja covida-19. Kod svake desete osobe simptomi postcovida zaostaju čak tri mjeseca i dulje. Sve je više podataka i istraživanja o tome. U stručnom časopisu JAMA Cardiology nedavno su objavljene dvije nove studije u kojima se tvrdi da velik broj onih koji su preboljeli covid-19 ima oštećenja srca tjednima i mjesecima nakon što su se oporavili.

Njemački znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Frankfurt analizirali su MR snimke srca stotinu pacijenata u dobi od 45 do 53 godine koji su se oporavljali od koronavirusa. U usporedbi s kontrolnom skupinom (pacijentima koji nisu bili zaraženi koronavirusom), 78 (dvije trećine) imalo je dugotrajno oštećenje srca i strukturne promjene na organu. U toj je skupini bilo 76 onih koji su imali biomarker koji se uobičajeno nalazi kod osoba koje su preživjele srčani udar, a 60 je imalo upalu srčanog mišića. Trećina ih je zbog koronavirusa bila hospitalizirana. Prije infekcije koronavirusom ni jedna osoba u tom istraživanju nije imala srčane tegobe niti su osjećale srčane tegobe tijekom covid-19 bolesti.

Iznenađeni i liječnici i pacijenti

Prema riječima jedne od autorica studije, kardiologinje dr. Valentine Puntmann, i pacijenti i liječnici bili su iznenađeni intenzitetom i rasprostranjenošću ovakvih nalaza te činjenicom da su i dalje izraženi iako su oboljeli ozdravili prije nekoliko tjedana. Iako su se zaraženi koronavirusom u studiji dr. Puntmann oporavili, u drugoj studiji, također objavljenoj u JAMA Cardiology, znanstvenici Sveučilišnog medicinskog centra Hamburg-Eppendorf analizirali su obdukcijska izvješća 39 umrlih od covida-19 u dobi od 78 do 89 godina. Kod njih 16 (41 posto) koronavirus je inficirao srce.

Oštećenje srca

"Covid-19 može zaraziti srce i, u teškim slučajevima, čini se da se virus replicira unutar njega. Potrebne su nam dugoročne naknadne studije osoba koje su preživjele covid-19 kako bismo vidjeli utječe li virus dugoročno na srčanu funkciju", izjavio je koautor studije dr. Dirk Westermann, kardiolog u Sveučilišnom medicinskom centru Hamburg-Eppendorf u Njemačkoj. Liječnici su dokumentirali oštećenje srca među covid-19 pacijentima diljem svijeta.

Sve o postcovidu i srcu te o tome tko nakon bolesti mora kardiologu čitajte u novom Doktoru u kući, u prodaji je od četvrtka, 4. veljače!

Linker
24. travanj 2024 21:21