Tamna čokolada bogatija je flavanolom od mliječne ili bijele, te je zato i bolji izbor
 Foto: iStock
Dobra vijest za čokoljupce

Čokolada poboljšava pamćenje i koncentraciju

Uživanje u slatkoj poslastici jednom tjedno dokazano djeluje na naš mozak i to, za razliku od šećera, vrlo pozitivno!

Uživanje u slatkom okusu čokolade mnogima je velika životna radost. Bit će još veća nakon objave rezultata nove studije koja je pokazala da čokolada može poboljšati pamćenje, koncentraciju i sposobnost rješavanja problema.

Tajna je u flavanolu

Istraživači su otkrili da oni koji su jeli bilo koju vrstu čokolade barem jednom tjedno ostvarili bolje rezultate u nizu testova za mozak od onih koji je nisu jeli.
Tajna leži u flavanolu, vrsti antioksidansa koji može spriječiti ili odgoditi neke vrste oštećenja moždanih stanica. U značajnoj se mjeri nalazi u tamnoj čokoladi, manje u mliječnoj ili bijeloj, a također ga ima i u agrumima, čaju i vinu.

Pomaže i cirkulaciju

Vodeći autor studije dr. Georgie Crichton, sa Sveučilišta u Južnoj Australiji rekao je da su flavanoli iz čokolade već povezani s poboljšanjem zdravstvenih stanja posebno po pitanju kardiovaskularnih bolesti. Znanstvena istraživanja su pokazala da poboljšava cirkulaciju i pomaže zdravlju srca, novost je da flavanol utječe na bolji rad mozga. Testovi su pokazali da su konzumenti čokolade imali bolje pamćenje, koncentraciju, bolje su razmišljali, a pokazali su i bolje rezultate u obradi informacija.

Linker
25. travanj 2024 03:47