FOTOGRAFIJE: STEFANIKOLIC GETTY IMAGES
HINA
HINA
nova analiza

Cjepivo Moderne vrlo učinkovito šest mjeseci

06. kolovoz 2021.
Međutim, podaci ne uključuju učinak cjepiva protiv zaraznije delta varijante koronavirusa


Moderna Inc objavila je da je njezino cjepivo protiv covida-19 učinkovito oko 93 posto tijekom šest mjeseci nakon druge doze, bez značajnih promjena nakon kliničkog testiranja.

Međutim, podaci ne uključuju učinak cjepiva protiv zaraznije delta varijante koronavirusa, koja je uzrokovala porast zaraženih među cijepljenim osobama.


Delta varijanta

S obzirom na utjecaj delta varijante i očekivanja da će zaštitna antitijela slabjeti, kompanija kaže da očekuje da će ove zime biti potrebni boosteri. Moderna, uz Pfizer i BioNTech, koji proizvode slična cjepiva tehnologije mRNA, zalaže se za boostere, iako javnozdravstveni dužnosnici pozivaju na više dokaza da je potrebno docjepljivanje.

Brzo šireća delta varijanta, sada dominantna u mnogim zemljama, uzrokovala je porast u hospitalizacijama te je narastao broj umrlih među onima koji se nisu cijepili.

Predsjednik Moderne Stephen Hoge rekao je u intervjuu da se podaci o učinkovitosti od 93 posto odnose na razdoblje do ožujka ove godine.

"Čini se da imamo dugotrajnu učinkovitost", rekao je Hoge. "No trenutno ne znamo što se događa s delta varijantom, a posebno po pitanju eksplozije slučajeva koja se dogodila u lipnju i srpnju."

Teme
Linker
12. listopad 2021 17:57