FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

Cjepiva protiv koronavirusa sigurna za ljude s reumatskim bolestima

Prosječna dob sudionika istraživanja bila je 72 godine, a većina su bile žene

Čini se da su cjepiva protiv koronavirusa sigurna za osobe s reumatskim i mišićno-koštanim bolestima i vjerojatnost da će izazvati napade, naglo pogoršanje simptoma osnovne bolesti, manja je od 5 posto, otkrili su znanstvenici.

Nalazi su se temeljili na podacima od 5.121 pacijenta u 30 zemalja.

U manje od jedan posto pacijenata nakon cijepljenja, javili su se ozbiljni napadi osnovne bolesti, utvrdili su znanstvenici.

Općenito, vjerojatnije je da će se pogoršanja simptoma pojaviti kod pacijenata s aktivnom bolešću, prema izvješću objavljenom u časopisu Annals of the Rheumatic Diseases.

- Važno je napomenuti da se pogoršanja bolesti mogu pojaviti kao dio bolesti, a opaženi postoci pogoršanja osnovne bolesti kompatibilni su s prirodnom poviješću bolesti, a ne nužno uzrokovani cjepivima protiv virusa SARS-CoV-2 - rekao je dr. Pedro Machado s University College London.


Prosječna dob sudionika istraživanja bila je 72 godine, a većina su bile žene

Mnogi su imali upalne bolesti zglobova, bolesti vezivnog tkiva ili vaskulitis i primali su različite kombinacije antireumatskih lijekova, imunosupresiva i drugih lijekova.

Većina ih je primila cjepivo Pfizer/BioNTech (70 posto), a slijede ih AstraZeneca (17 posto) i Moderna (8 posto).

- Naši nalazi trebali bi pružiti sigurnost reumatolozima, drugim zdravstvenim djelatnicima i primateljima cjepiva te promicati povjerenje u sigurnost cijepljenja protiv koronavirusa kod ljudi s upalnim reumatskim bolestima - rekao je dr. Machado.

Linker
18. travanj 2024 19:58