Tko bi rekao
 Getty Images/iStockphoto
ŠTETNO ZA ZDRAVLJE

Cinizam i neprijateljsko raspoloženje prema svemu - put do bolesnog srca

Cinična netrpeljivost sprečava prirodno smanjenje stresne reakcije kakvo se događa kad se nešto više puta ponavlja

Neprijateljsko raspoloženje prema svemu općenito je povezano s povećanim rizikom za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti, no novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Baylor u Texasu pozabavilo se istraživanjem triju tipova netrpeljivosti - emocionalne, bihevioralne i kognitivne - kako bi se utvrdilo je li jedna od njih značajniji rizični faktor u odnosu na druge. Pokazalo se da cinična netrpeljivost donosi najveći rizik za zdravlje srca i krvnih žila zbog stresa koji uzrokuje.


Veliki napor za srce

Cinizam je kognitivna karakteristika koja se sastoji od kombinacije negativnih uvjerenja, misli i ponašanja o motivacijama, namjerama i pouzdanosti drugih ljudi, a može se opisati i kao sumnjičavost, manjak povjerenja u druge ili ciničan stav prema drugima. Što je veća sklonost takvoj ciničnoj netrpeljivosti kod osobe, to je veći rizik za dugoročnu štetu za zdravlje srca i krvnih žila.

Naime, cinična netrpeljivost sprečava prirodno smanjenje stresne reakcije kakvo se događa kad se nešto više puta ponavlja. Drugim riječima, srčani i krvožilni sustav kod svake takve opaske ili ponašanja reagiraju kao što su reagirali prvi put, a to je dugoročno velik napor za srce i krvne žile jer znači stalnu izloženost stresu.

Autori istraživanja nadaju se da bi ovakvi upozoravajući rezultati mogli podići svijest o štetnosti cinizma za zdravlje.

- Možda sljedeći put kad vam prođe kroz glavu negativna misao o motivima, namjerama i pouzdanosti vašeg najboljeg prijatelja, kolege ili znanca, dvaput razmislite prije nego što takvu misao odlučite zadržati u svojoj glavi - poručuju psihologinja Alexandra T. Tyra i njezini suradnici u ovoj studiji.

Linker
17. travanj 2024 22:54