Dobro je znati!

 SHUTTERSTOCK
nova studija

Četiri specifična simptoma raka debelog crijeva na koje treba paziti ako ste mlađi od 50

Znanstvenici s Washington University School of Medicine u St. Louisu analizirali su podatke zdravstvenog osiguranja više od 5000 pacijenata kojima je rak dijagnosticiran prije 50-e

Oboljeli od raka debelog crijeva, a koji su mlađi od 50 godina češće su imali ova četiri simptoma: bol u trbuhu, krvarenje iz rektuma, proljev i manjak željeza, u periodu od tri mjeseca do dvije godine prije nego što im je dijagnosticirana bolest. To je otkrilo istraživanje objavljeno ovaj mjesec u časopisu Journal of National Cancer Institute.

Znanstvenici s Washington University School of Medicine u St. Louisu analizirali su podatke zdravstvenog osiguranja više od 5000 pacijenata kojima je rak dijagnosticiran prije 50-e godine života. Otkrili su da prisustvo čak samo jednog od ta četiri simptoma gotovo udvostručuje rizik za rak debelog crijeva. Postojanje dva od tih simptoma povećava rizik za 3,5 puta, a tri ili četiri simptoma za čak 6,5 puta. Ovo bi otkriće moglo biti od ključnog značaja kako bi se pomoglo mladim ljudima da prepoznaju upozoravajuće znakove. Rak debelog crijeva među mladim ljudima je u porastu, a nedavno objavljeni podaci Američkog udruženja za rak kažu da se incidencija raka debelog crijeva i rektuma među ljudima mlađim od 55 godina udvostručila u periodu između 1995. i 2019., odnosno s 11% došla je na 20%.

Mladim ljudima obično se rak debelog crijeva dijagnosticira tek kad dođe u već uznapredovalu fazu. Jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da je, među ljudima kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva, više od polovice onih mlađih od 50 godina dijagnozu dobilo u 3. ili 4. stadiju, u usporedbi sa samo 40 % osoba starijih od 50 kojima je rak dijagnosticiran u tim uznapredovalim stadijima. Otkrivanje raka debelog crijeva što ranije ključno je za prevenciju smrti: petogodišnje preživljenje je oko 90 % ako se rak nije raširio na druge dijelove tijela. No, simptomi raka debelog crijeva, kao što su umor i gubitak tjelesne težine mogu se lako zamijeniti za probavne tegobe, a većina liječnika mlade ljude ne upućuje na probir za rak debelog crijeva.

- Velik broj raka debelog crijeva i rektuma koji se razvije u mlađoj dobi otkriva se tek u ambulantama za hitnu pomoć i često se radi o vrlo zakašnjelim dijagnozama kad je riječ o ovoj vrsti tumora - rekao je jedan od autora studije Yin Cao.


Nemojte čekati probir za rak debelog crijeva

Znanstvenici još uvijek nastoje doći do odgovora zašto je rak debelog crijeva sve češći među mladim ljudima, no vjeruju da bi razlog mogli biti faktori povezani s načinom života. Prehrana s malim udjelom vlakana i visoko procesiranim mesom povezuje se s povećanim rizikom za razvoj te bolesti, a neki stručnjaci smatraju da se novi trendovi prehrana baziranih na mesu, poput keto i paleo dijete, dijelom mogu smatrati uzrokom povećanja broja oboljelih. I debljina, koja je također sve češća među mladim ljudima, može povećati rizik. Kronična bolest može također povećati rizik i za srčane bolesti, a to je još jedna od bolesti koja danas mlade ljude pogađa u većem broju nego u prošlosti.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje svima da započnu sa screeningom za rak debelog crijeva u dobi od 45 godina, kao i da svi oni koji imaju rak debelog crijeva u obiteljskoj anamnezi što prije o tome porazgovaraju sa svojim liječnikom. - Jasno je da znakovi i simptomi koji bi mogli ukazivati na rak debelog crijeva i rektuma kod osoba mlađih od 50 godina, a naročito krvarenje iz rektuma, trebaju što prije biti pomno analizirani od strane stručnjaka, a ne zapostavljeni uz obrazloženje da je riječ „samo o hemoroidima” ili da je to nešto „normalno” - upozorio je dr. David Greenwals, prof. Gastroenterologije iz Icahn School of Medicine u bolnici Mount Sinai.

Linker
16. travanj 2024 08:31