Dvostruko češće obolijevaju žene

 SHUTTERSTOCK
zdravlje

Četiri nevidljiva simptoma najveća su opasnost kod multiple skleroze

Multipla skleroza utječe na više od 7000 osoba i njihove obitelji u Hrvatskoj, a u svijetu boluje više od 2,8 milijuna ljudi

Kod više od 76 posto oboljelih od multipla skleroze nevidljivi simptomi najveći su izazov s kojim se susreću, pokazuje anketa koju je objavio Savez društava multiple skleroze Hrvatske, ističući da su tri najčešća simptoma - umor, problemi s pamćenjem i koncentracijom te obamrlost.

Anketa "Nevidljivi simptomi i MS" provedena je među 857 oboljelih, a 77,13 posto oboljelih izjasnilo se da nevidljive simptome osjeća svakodnevno, priopćio je SDMSH.

Nevidljivi simptomi su kod 33,02 posto oboljelih od MS-a utjecali na radni status, odnosno karijeru, zapošljavanje i odnose sa kolegama, a kod 22,64 posto oboljelih nevidljivi simptomi MS-a utjecali su na društveni život, odnosno odnose s prijateljima i okolinom.


Podizanje svijesti

Uoči Svjetskog dana multiple skleroze, 30. svibnja, Savez društava multiple skleroze Hrvatske i njegova 21 temeljna udruga članica i ove godine provodi kampanju "Ja sam više od MS-a!" u sklopu koje će se na više lokacija diljem Hrvatske krajem svibnja održati javne prezentacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o MS-u i njenim nevidljivim simptomima.

Multipla skleroza utječe na više od 7000 osoba i njihove obitelji u Hrvatskoj, a u svijetu boluje više od 2,8 milijuna ljudi, navodi SDMSH.

To je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba s MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju "bolešću s tisuću lica“. Svaka osoba s multiplom sklerozom, bez obzira što se na njoj vide ili ne vide znakovi bolesti, suočava se sa nizom "nevidljivih" simptoma. Obično se dijagnosticira između 20. i 40. godine.

Postoji nekoliko tipova MS-a, a najveći postotak oboljelih (oko 80 posto), boluje od relapsno remitirajućeg oblika bolesti što znači kako se u životu oboljelih pojavljuju pogoršanja, odnosno relapsi te stanja mirovanja bolesti uz moguće svakodnevne simptome bolesti.

Linker
21. rujan 2023 14:18