Ovaj je smoothie odličan za doručak, ali i za prijepodnevnu ili poslijepodnevnu užinu
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Četiri moćna sastojka koji djeluju kao štit protiv sezonskih bolesti, uključujući i koronavirus

Uz to što utažuje žeđ, zahvaljujući odličnoj kombinaciji voća i povrća pravi je koncentrat vlakana i vitamina korisnih za zdravlje organizma

SMOOTHIE OD KRUŠKE, RADIČA JOGURTA I MEDA

Ovaj je smoothie odličan za doručak, ali i za prijepodnevnu ili poslijepodnevnu užinu. Uz to što utažuje žeđ, zahvaljujući odličnoj kombinaciji voća i povrća pravi je koncentrat vlakana i vitamina korisnih za zdravlje organizma i jačanje našeg prirodnog obrambenog sustava. Pogodan je u svim godišnjim dobima, a naročito kod smjena godišnjih doba kad smo podložniji napadima virusa i bakterija. Moglo bi se reći da je to pravi poker asova u nutritivnom smislu, jer sadrži četiri moćna sastojka koji djeluju kao štit protiv sezonskih bolesti i svih mikroorganizama koji mogu napasti naše tijelo, uključujući i koronavirus.

Kruške su bogate topivim vlaknima, što je korisno protiv prehlada jer pospješuje zdravlje korisne bakterijske flore u crijevima, a ona je prvi korak za učinkovit imunosni sustav koji će nas uspješno štititi od virusa i bakterija. Radič je bogat karotenoidima, tvarima koje su prekursori vitamina A. Kad se u jetri pretvore u vitamin A, korisne su za stimulaciju imunosnog sustava, ali i za reepitelizaciju oštećenih sluznica i rast tkiva. Tu je i jogurt, koji ima važnu ulogu u zaštiti od bolesti.

Dokazalo je to i istraživanje objavljeno još 2009. u časopisu Pediatrics, u kojem je sudjelovalo više od 300 djece te je pokazalo da su djeca koja su dobivala mlijeko obogaćeno dvama probioticima (takvo mlijeko smatra se ekvivalentom jogurta) imala 62 posto manji rizik za obolijevanje od prehlada i sezonskih bolesti u odnosu na djecu koja su dobivala mlijeko bez probiotika ili samo s jednim probiotikom. Naposljetku, ovaj smoothie sadrži i med, koji je poznat po svom antivirusnom i antibakterijskom djelovanju.

SASTOJCI (za jedan smoothie)

  • 2 zrele kruške
  • 2 lista radiča
  • 2 čajne žličice meda
  • 5 jušnih žlica jogurta

PRIPREMA

  1. Ogulite kruške, uklonite jezgru, narežite ih na komade i stavite u blender.
  2. Operite listove radiča, istrgajte na manje komade i stavite u posudu s kruškama.
  3. Dodajte jogurt i med te miješajte dok se sastojci ne prožmu.
  4. Ako je napitak pregust, dodajte malo mlijeka ili vode, natočite u čašu i poslužite.

Linker
25. travanj 2024 17:18