Nije svejedno kada i kako uzimamo lijekove
 Getty Images
Čak 13 razloga

Često 'krivo' pijemo lijekove - evo u čemu griješimo i koje su posljedice

Neke od ovih pogrešaka sigurno i sami radite: provjerite i pokušajte ih što prije ispraviti

Ljudi često ne shvaćaju koliko lijekovi mogu biti opasni ako se s njima ne postupa ispravno niti koliko je važno pridržavati se svega što piše u uputama, a to može imati vrlo ozbiljne posljedice. Neke od ovih najčešćih pogrešaka sigurno i sami radite: provjerite i pokušajte ih što prije ispraviti.

1. Prevelike doze

Čak i paracetamol može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre uzima li se u prevelikoj količini, upozorava američka Agencija za lijekove i hranu. Uzmete li preveliku dozu lijeka, povećavate rizik od nuspojava.

2. Prečesto uzimanje lijekova

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bostonu pokazalo je da 15 posto korisnika protuupalnih nesteroidnih lijekova prekoračuje preporučenu dozu tijekom jednog tjedna uzimanja, a to može dovesti do teških nuspojava kao što su krvarenje u trbušnoj šupljini pa čak i srčani udar.

Jednako je važno držati se pravilnih vremenskih razmaka uzimanja lijeka kako ne biste tijelo izlagali prevelikom opterećenju: da bi se lijek izlučio iz tijela, potrebno je nekoliko mehanizama koji uključuju bubreg ili jetru ili oboje. Imate li inače problema s nekim od ta dva organa, liječnik bi vam trebao propisati manju dozu lijeka ili vam savjetovati da ga rjeđe uzimate

3. Premala doza ili prerijetko uzimanje lijeka

Svoje zdravlje izlažete riziku i ako ne uzmete dovoljnu količinu lijeka. Na primjer, duboku vensku trombozu (smrtonosni ugrušak u nozi) možete spriječiti tako da uvijek uzimate odgovarajuću dozu lijeka za razrjeđi vanje krvi koji vam je propisan, i to u odgovarajućim vremenskim razmacima. Tijelo metabolizira lijek određenim ritmom pa je vrlo važno držati se preporučenog rasporeda uzimanja kako bi koncentracija lijeka u tijelu ostala konstantna.

4. Uz obrok ili natašte

Ono što piše u uputi o lijeku nisu beskorisni savjeti. Neke namirnice utječu na to kako će se određeni lijekovi apsorbirati iz želuca u tijelo. Neki se, uzmu li se s hranom, mogu apsorbirati presporo ili nedovoljno, primjerice neki lijekovi za osteoporozu ili za štitnjaču. Takve lijekove treba uzimati na prazan želudac ili nekoliko sati nakon jela. S druge strane, neki lijekovi mogu nadražiti želudac te ih je najbolje uzeti uz obrok jer će se tako ublažiti štetno djelovanje na želudac. Dakle, čitajte upute ili pitajte ljekarnika trebate li svoj lijek uzeti uz obrok ili pak prije ili poslije jela.

5. Ne izbjegavate određene namirnice

Neke antibiotike ne treba uzimati s namirnicama bogatim kalcijem ili s nekim bezreceptnim lijekovima jer oni mogu utjecati na njihovu apsorpciju u tijelu. Kalcij može deaktivirati antibiotike, uključujući tetraciklin i doksiciklin. Na neke lijekove utječu jela s visokim udjelom masti.

Na metabolizam nekih lijekova, među kojima su i statini, utječu enzimi iz soka grejpa.

6. Pogrešno kombiniranje

Pogrešne kombinacije lijekova, što podrazumijeva vitaminske pripravke, bezreceptne lijekove i biljne nadomjeske prehrani, mogu uzrokovati pojavu nekih bolesti. Interakcija može dovesti do smanjenja ili povećanja učinkovitosti lijeka, izazvati neočekivane nuspojave ili povećati rizik za predviđene nuspojave.

7. Ne razumijete uputu

Ako vas ono što piše u uputi o lijeku zbunjuje, ne ustručavajte se zatražiti objašnjenje od ljekarnika. Činjenica da možete pročitati uputu ne znači i da ste je sposobni interpretirati na ispravan način.

8. Ne znate ime lijeka

Istraživanja su pokazala da se pacijenti koji znaju nazive lijekova koje uzimaju bolje drže propisanog rasporeda uzimanja i doziranja te rjeđe pobrkaju lijekove i uzmu pogrešan lijek u krivo vrijeme.

9. Uzimate lijek na pogrešan način

Istraživanje provedeno na Klinici Mayo pokazalo je da su među najčešćim pogreškama u uzimanju lijeka korištenje kapi za oči umjesto kapi za uši, cuclanje tableta koje nisu namijenjene za cuclanje, rezanje tableta nožem i slično. Razumijevanje važnosti pravilnog uzimanja lijeka jedini je način da budete sigurni da ćete svaki put uzeti odgovarajuću količinu lijeka.

Vrlo je važno i znati koji se lijekovi mogu cuclati ili usitnjavati i drobiti jer se neki lijekovi pri žvakanju ili ako su zdrobljeni prebrzo apsorbiraju ili doza lijeka tada postaje prevelika.

10. Prije vremena prekidate terapiju

Ne smijete prekinuti terapiju samo zato što se osjećate bolje, jer to može imati vrlo ozbiljne posljedice. Krvni tlak ili razina šećera u krvi mogu podivljati i izazvati ozbiljna stanja ako prestanete uzimati lijekove za njihovu kontrolu. Neki lijekovi mogu izazvati neželjene nuspojave ako se naglo prestanu uzimati, primjerice antidepresivi. Kad je riječ o antibioticima, iako se nakon nekoliko dana uzimanja možete osjećati bolje, bakterijska infekcija koja je uzrokovala simptome vjerojatno nije potpuno iskorijenjena. Zato, ako ne želite da vam se bolest vrati, trebate uzeti propisanu terapiju do kraja.

11. Uzimate tuđe lijekove

Možda vam netko, u želji da vam pomogne, može ponuditi svoj lijek koji je dobio na liječnički recept, no to ni u kojem slučaju nemojte prihvatiti. Učinak svakog lijeka ovisi o zdravstvenom stanju pojedinca i njegovim speci čnostima.

Dijeljenje lijekova, kao što je vrlo popularno dijeljenje tableta protiv bolova među kolegama na poslu, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

12. Pijete previše lijekova

Procjenjuje se da čak 29 posto odraslih osoba uzima pet ili više lijekova. Sa svakim novim lijekom koji uzmete povećavate rizik za nuspojave, alergijske reakcije ili interakcije s drugim lijekovima. Ponekad se ljudima događa da im liječnik propisuje novi lijek kako bi se liječila nuspojava nekog drugog lijeka.

13. Nepravilno ih čuvate

Svi lijekovi, uključujući i one bezreceptne, trebaju se čuvati u odgovarajućim uvjetima kako bi zadržali svoju učinkovitost. Ponekad se moraju čuvati na određenoj temperaturi ili moraju biti zaštićeni od svjetla ili vlage jer ti faktori mogu smanjiti njihovu učinkovitost. Stoga ne podcjenjujte važnost uputa o čuvanju lijeka.

Linker
20. travanj 2024 06:33