FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
IMAMO RJEŠENJE

Česte prehlade, slabiji imunitet, problemi s probavom... Znamo tko je najvjerojatniji krivac

Imati zdrav i jak probavni sustav ujedno znači moćan imunitet za cijeli organizam

Šmrcate, stalno ste prehlađeni, muče vas probavne tegobe? Očito je da vam imunitet nije na visokom nivou, a krivac za to možda se nalazi u vašim crijevima. Jer upravo su ona glavni ‘stožer‘ našeg imunološkog sustava. Pomozite svom probavnom sustavu, nahranite i osnažite dobre bakterije i zaštite se od virusa, prehlada i raznih drugih bolesti i zdravstvenih problema.

Kad se spomenu crijeva, logično je da odmah pomisle na probavu, no osim probavne funkcije, crijeva su glavni organ imunološkog sustava ljudskog tijela. U crijevima se nalazi oko 80% stanica našeg imunosnog sustava. Stoga, imati zdrav i jak probavni sustav ujedno znači moćan imunitet za cijeli organizam. Crijevna mikroflora, koju se naziva i crijevna mikrobiota, sastoji se od stotine tisuća milijardi mikroorganizama, od kojih je većina ‘dobrih‘ ili korisnih bakterija dok neke mogu biti i štetne.

Kad su u dobroj ravnoteži one djeluju kao barijera protiv patogena, reguliraju apsorpciju hranjivih tvari te proizvodnju vitamina i energije, no kad se njihova delikatna ravnoteža naruši, primjerice zbog loše prehrane ili uzimanja lijekova kao što su antibiotici, dolazi do razmnožavanja onih loših bakterija i pojave raznih zdravstvenih problema.

Naravno, prvo se javljaju probavne tegobe, poput proljeva, zatvora ili nadutosti, a s vremenom, ako nešto ne poduzmemo, naš cijeli imunološki sustav počinje sve slabije funkcionirati te postajemo podložniji raznim infekcijama, prehladama, virusima i nizu drugih bolesti.

Ukratko, probavni sustav je u imunološkom smislu naš najmoćniji sustav, ali je i jedan od najosjetljivijih jer na njega utječe niz čimbenika - od prehrane, količine sna i tjelesne aktivnosti do životne dobi i izloženosti stresu.


Krenimo od prehrane

Prehrana je sigurno jedan od najučinkovitijih načina koji imamo na raspolaganju da se pobrinemo za zdravlje crijeva, probavni sustav, a time i za naš imunitet općenito. Naime, prehranom možemo snažno utjecati na sastav bakterijske flore u našem probavnom sustavu te na zdravlje crijevne sluznice. Drugim riječima, ono što jedemo ima velik utjecaj na imunološki sustav crijeva, što se u konačnici odražava na imunološke sposobnosti cijelog organizma. Neke namirnice pomažu u prevenciji neravnoteže bakterijske crijevne mikroflore kod zdravih osoba te omogućuju da se ublaže simptomi mnogih, čak i ozbiljnih bolesti probavnog sustava te da se spriječe blaže probavne tegobe, poput proljeva, zatvora ili nadutosti. S druge strane, nezdrava prehrana često dovodi do upale u crijevima uz loše posljedice za probavni sustav i naš imunitet. U svakom slučaju, sigurno je da među namirnicama koje svakodnevno odabiremo postoje one koje su prijatelji i one koji su neprijatelji mikrobiota.


Prijatelji dobrih bakterija

Kako bismo svoja crijeva i probavni sustav održali zdravim i omogućili mu da optimalno funkcionira te da nas štiti od cijelog niza bolesti, i ne samo probavnih, treba se držati nekih pravila.

Na prvim mjestu, treba značajno ograničiti unos rafinirane hrane i šećera te prednost dati integralnim namirnicama bogatim prebiotičkim vlaknima koja predstavljaju hranu za crijevnu mikrofloru. Izuzetno je važno jesti što više obroka sezonskog voća i povrća koji obiluju vlaknima, ključnim za pravilan rad crijeva, te vitaminima i mineralima koji pospješuju rad imunološkog sustava.

Što češće bi se na jelovniku trebalo naći i suho voće, baš kao i plava riba, a oni se preporučuju zbog toga što obiluju omega 3 masnim kiselinama koje imaju snažno protuupalno djelovanje te jačaju imunološki odgovor prema štetnim stranim agensima. Poželjno je koristiti i začine kao što su đumbir i kurkuma koji imaju snažno protuupalno djelovanje, naročito u probavnom sustavu te, naravno, redovito konzumirati hranu bogatu probioticima i prebioticima, poput jogurta, kefira, kiselog zelja, kiselih krastavaca ili šparoga.

Otkrit ćemo vam i nekoliko namirnica s naročito povoljnim djelovanjem na zdravlje crijeva i ravnotežu bakterijske crijevne mikroflore: nezrele banane koje imaju protuupalni učinak i sposobnost moduliranja sastava mikrobioma, jabuke s korom jer sadrže pektin koji ima pozitivan učinak na bakterijsku crijevnu mikrofloru, kivi koji potiče razmnožavanje bakterije Lactobacillus rhamnosus dragocjene za imunološki sustav, cikorija koja je bogata inulinom neophodnim za vitalne funkcije dobrih bakterija te luk i češnjak koji su bogati prebiotičkim vlaknima.


Niste prepušteni sami sebi

Kako biste poboljšali zdravlje probavnog sustava i osnažili svoj imunitet, uz zdravu prehranu, trebali biste poduzeti još neke promjene u načinu života. Primjerice, smanjiti razinu stresa ili ovladati nekim metodama za kontrolu stresa, poput šetnje, meditacije i slično, dovoljno spavati jer loša kvaliteta sna također ima negativne posljedice na zdravlje crijeva i redovito se baviti nekom fizičkom aktivnošću. U svakom slučaju, ako ste dosad zapostavili svoje zdravlje i imunitet, imat ćete dosta posla da to nadoknadite i možda će vam se činiti da se ne možete snaći među tolikim savjetima ili da ne znate odakle biste krenuli. A i podrška uvijek dobro dođe, naročito u prvim tjednima promjene načina života koji su ključni da biste usvojene zdrave navike poslije i zadržali.

Zbog toga je za sve one koji žele ojačati imunološki sustav na prirodan način Donat, u suradnji sa stručnjacima, osmislio program IMUNO. Ovaj besplatni tridesetodnevni program može vam pomoći da naučite strategije zdravog života i poboljšate svoje opće mentalno i fizičko zdravlje, kao i sposobnost vašeg tijela da se nosi s mnogim svakodnevnim izazovima.

Linker
18. travanj 2024 17:48