FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Čemu služe obrve i trepavice?

Obrve štite oči od znoja, peruti, kiše i svega što se može spustiti niz lice

Tijekom evolucije ljudi su se uglavnom riješili suvišnih dlaka i dlačica, no obrve i trepavice i dalje su tu, a glavna im je uloga zaštita oka. Svrha im je biti još jedna linija obrane od čvrstih predmeta, tekućine, kukaca, prašine...

- Obrve štite oči od znoja, peruti, kiše i svega što se može spustiti niz lice - kaže dr. Stephanie Marioneaux iz Američke oftalmološke akademije.


Više funkcija

- One mogu zaustaviti i upiti te supstance ili ih usmjeriti u stranu dalje od očiju. No, to nije njihova jedina funkcija. Obrve su ključne za ekspresiju lica i izražavanje suptilnih emocija, a greben obrva možda je evoluirao upravo zato kako bi omogućio izražajnije kretanje obrva, navodi se u studiji koja je 2018. objavljena u publikaciji Nature Ecology & Evolution. I trepavice štite oči, ali na druga-čiji način.

- One su gotovo kao mačji brkovi - dugačke i vrlo osjetljive. Upozoravaju nas da je u blizini nešto što bi moglo ozlijediti oko. Kada ih nešto dotakne, odmah odgovaramo treptajem kao obrambenim mehanizmom. Bez trepavica bilo bi potrebno dulje vrijeme za aktiviranje takvog odgovora jer bi reakcija nastupila tek kada bismo vidjeli da nešto dolazi pred oko - objasnila je Marioneaux. Trepavice također mogu zaustaviti kapljice, prašinu i druge iritirajuće čestice. Uz to, pomažu u održavanju vlažnosti očiju jer ograničavaju isparavanje s njihove površine.

Linker
11. travanj 2024 12:24