FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ljekovito bilje

Čaj od mažurana poboljšava raspoloženje, smiruje želudac, ublažava mučninu i liječi crijevne infekcije

Kad se jede redovito, mažuran pridonosi zdravoj prehrani, jer pun je vitamina, antioksidansa i minerala

Mažuran je aromatična biljka iz porodice metvica, porijeklom s Bliskog istoka, udomaćena na Sredozemlju. Raste kao mali grm, cvjeta u srpnju i kolovozu, bijelim ili ružičastim cvjetovima. Ukusan je začin za juhe, umake, mesna jela, prepoznatljiv po gorkastom okusu. Bliski mu je rođak origano (Origanum vulgare, divlji mažuran), neizostavan dodatak pizzi i drugim talijanskim jelima. Svi nadzemni dijelovi mažurana su ljekoviti, a najviše se upotrebljavaju listovi jer sadrže moćno eterično ulje. Koriste se svježi i sušeni, samljeveni, piju se kao čaj, upotrebljavaju za kupke i obloge.

image
majorana, pitomi mažuran, pitomi mravinac (lat. Origanum majorana)
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Čuvar srca

Kad se jede redovito, mažuran pridonosi zdravoj prehrani, jer pun je vitamina, antioksidansa i minerala. U dvije jušne žlice mažurana, primjerice, šest je posto dnevnih potreba za vitaminom A, osam posto za kalcijem i čak 18 posto dnevnih potreba za željezom. Ima mnogo ljekovitih namjena, no možda je najpoznatiji kao pomoć kod probavnih smetnji i infekcija. Pijenje čaja od mažurana pospješuje izlučivanje probavnih enzima i sline, smiruje želudac, ublažava mučninu, poboljšava apetit, pomaže kod prekomjernih vjetrova, sprečava i liječi crijevne infekcije, ublažava grčeve, pomaže kod proljeva, ali i kod zatvora. Zbog snažnog antiseptičkog, antibakterijskog, protugljivičnog i antivirusnog djelovanja tradicionalni je lijek protiv niza vrlo čestih infektivnih bolesti, kao što su gripa, prehlade, zaušnjaci, ospice, otrovanja hranom, tetanus, pa i malarija, ako odemo malo dalje od naših krajeva. Mažuran povoljno djeluje na kardiovaskularno zdravlje time što ublažava uobičajene rizične faktore. Navodi se da eterično ulje mažurana opušta glatku muskulaturu krvnih žila te tako može pomoći snižavanju tlaka. Uz to, sprečava gomilanje kolesterola u žilama, čime smanjuje rizik od otvrdnuća arterija, pomaže širenju krvnih žila poboljšavajući tako cirkulaciju krvi. Djeluje smirujuće pa se upotrebljava i kod ubrzanog srčanog ritma.


Protiv bolova

Ova korisna biljka djeluje protuupalno. Uzima li se oralno, može donijeti olakšanje kod različitih bolesti povezanih s kroničnom upalom, kao što su astma, migrena i glavobolje izazvane problemima sa sinusima, grčevi mišića i različiti bolovi u tijelu. Djeluje umirujuće i poboljšava raspoloženje pa se primjenjuje kao pomoć kod nesanice, tjeskobe, za ublažavanje stresa, smirenje emocionalnih reakcija. Uzima li se u većim dozama, zamijećeno je, pokazuje određenu pomoć kod depresije. Primijenjeno topički, esencijalno ulje mažurana može donijeti olakšanje kod bolnih zglobova i mišića, uganuća, bolova u leđima, zubobolje. Upotrebljava se za olakšanje izbacivanja plućnog katara, zaštitu od gljivičnih infekcija, regulaciju menstrualnog ciklusa i olakšanje simptoma PMS-a, kod modrica. Dobar je za kožu pa se upotrebljava i u kozmetici - u kremama za njegu kože, losionima za lice i tijelo, sapunima, pjenama za brijanje.


ČAJ ZA PROBAVU I SMIRENJE

Za pripremu čaja čajnu žlicu mljevenog mažurana prelijte sa 2 decilitra vrele vode i ostavite 15 minuta. Za primjenu kod probavnih tegoba popijte dvije šalice takvog čaja unutar dva sata. Želite li jači čaj, stavite dvije čajne žličice mažurana u 2 decilitra hladne vode. Ostavite 24 sata. Procijedite i zasladite medom. Ovako pripremljen čaj pomaže smirenju. Osobe s visokim tlakom trebaju biti oprezne u primjeni mažurana.

Linker
23. travanj 2024 13:31