U samo jednoj jušnoj žlici suhih listova čak je 54 posto dnevnih potreba za vitaminom K
 Getty Images/iStockphoto
nevjerojatno dobar

Čaj od majčine dušice jača imunosni sustav, ublažava grlobolju i glavobolju te olakšava iskašljavanje

Ovaj se čaj može i inhalirati, udisanje njegovih para dodatno olakšava oslobađanje nakupljenog sekreta

Dobra i blaga, baš kako joj ime zvuči

Majčina dušica ili timijan omiljeni je začin, to je biljka jedinstvenog mirisa koja voli sunčev sjaj i raste na livadama, poljima i rubovima šuma. U prirodi postoji oko 350 njenih sorti, neke su prikladne za uzgoj. Osim u kulinarstvu, ova se korisna biljka upotrebljava i kao čaj, od nje se radi i eterično ulje. Koliko je poznato, majčinu dušicu prvi su upotrebljavali antički Grci, kadili su je u hramovima zbog njezina božanstvenog mirisa. I Grci i Rimljani njenim su čajem aromatizirali alkoholna pića, ali i sireve. Prva medicinska upotreba zabilježena je u Europi u 16. stoljeću. Ulje majčine dušice grgljali su kao pomoć kod afti i drugih problema u usnoj šupljini.


Tajna je u listu i cvijetu

Ljekoviti sastojci koncentrirani su u listu i cvijetu majčine dušice. U samo jednoj jušnoj žlici suhih listova čak je 54 posto dnevnih potreba za vitaminom K, po dva posto za vitaminima C i A, 17 posto za željezom, pet posto za kalcijem i deset posto za manganom. U sastavu su i vitamini E i B6, kalij, fosfor, cink i bakar.

Čaj od majčine dušice jača imunosni sustav, ima antioksidativna svojstva, ekspektorans je, što znači da olakšava iskašljavanje, pomaže kod prehlada, ima protuupalna svojstva, ublažava grlobolju i glavobolju, antiseptik je pa ubija mikrobe, opušta te olakšava uspavljivanje, potiče cirkulaciju, smanjuje stres pa se upotrebljava i u relaksirajućim kupkama.

Ovdje smo se zadržali na djelovanjima koja pomažu kod prehlade i gripe, a gdje su još ublažavanje reumatskih bolova, olakšanje probavnih procesa, uravnoteženje šećera, pomoć kod smanjenja bubrežnih kamenaca... da navedemo tek dio pozitivnih djelovanja ovog čaja na zdravlje. Ako ste već “zaradili” prehladu ili, još gore, gripu, nastojte svaki dan popiti tri šalice svježe pripremljenog čaja od majčine dušice. Siguran je i za djecu, a osobito je dobrodošao kao pomoć kod visoke temperature, iskašljavanja, smirivanja suhog kašlja, rastapanja sluzi u sinusima. Ovaj se čaj, naime, može i inhalirati, udisanje njegovih para dodatno olakšava oslobađanje nakupljenog sekreta.


Moguće nuspojave i ograničenja

Čaj od majčine dušice može izazvati pretjerano krvarenje, zato ga ne bi trebalo piti prije planiranog kirurškog zahvata, štoviše trebalo bi ga prestati konzumirati barem 14 dana ranije.

Ovaj čaj ne treba piti istodobno s terapijom za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka, jer se međusobno sudaraju, a i može povećati vjerojatnost za pojavu nuspojava lijeka. Naravno, ako ste alergični na bilo koju biljku iz porodice usnatica (Lamiaceae), kojoj pripada i timijan, trebate izbjegavati ovaj čaj. Općenito, ne bi trebalo popiti više od tri šalice čaja od majčine dušice na dan. Veće količine mogu izazvati neželjene efekte, poput mučnine, navala vrućina i znojenja. Čaj od timijana smatra se sigurnim za trudnice i dojilje, u malim količinama i za malu djecu, no kako nema istraživanja na tu temu, prije konzumacije najbolje se savjetovati s liječnikom. Ulje od majčine dušice upotrebljava se samo izvana. Ako se proguta, može izazvati vrtoglavicu, mučninu, povraćanje. Neke studije sugeriraju da može ometati rad štitnjače.

bundle of raw fresh organic thyme on sackcloth
Getty Images/iStockphoto

ČAJ SE PRIPREMA I OD SVJEŽE I OD SUHE BILJKE

Čaj se može pripremati i od sušene i od svježe majčine dušice. Kod pripreme čaja od sušene biljke zakuhajte dva do tri decilitra vode, maknite s vatre, umiješajte jednu jušnu žlicu suhe majčine dušice i ostavite 10 do 15 minuta. Ako radite čaj od svježe biljke, uzmite tri grančice majčine dušice, operite ih i otresite pa prelijte s oko tri decilitra proključale vode. Neka stoji najmanje pet minuta, a želite li jači okus, i 15 minuta. Čaj od majčine dušice uvijek poklopite kako iz njega ne bi isparila ljekovita svojstva. Po želji zasladite ga medom, dodajte mu limun ili listiće đumbira.

Linker
11. travanj 2024 04:20