Naneseno na vlasište ili konzumirano kao suplement, bučino ulje moglo bi poticati i rast kose
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdrave masnoće

Bučino ulje će vam pomoći uravnotežiti tlak, a pokazalo se i odličnim kod snižavanja kolesterola i triglicerida

Bučino ulje sadrži vitamine A, C, E, K i one iz B-skupine te brojne minerale - fosfor, kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink, mangan

Ulje buče dobiva se hladnim postupkom iz sjemenki, od stotinu kilograma može se dobiti 40 do 45 litara ulja. U našim se krajevima visokokvalitetno crno bučino ulje dobiva najviše od sjemenki uljne tikve golice. Bučino ulje odlikuju jedinstven orašast okus i tamnozelena do crna boja s tamnocrvenom nijansom (kad se ulje u boci okrene prema izvoru svjetlosti). Ima nižu točku dimljenja od ostalih jestivih ulja pa se ne zagrijava, nego se koristi za marinade, salatne preljeve i začinjanje jela. U jušnoj žlici (15 ml) bučinog ulja sadržao je 14 grama masnoća, od kojih su najveći dio višestruko nezasićene i jednostruko nezasićene masne kiseline.

Posebno je bogato linolnom kiselinom (oko 45 posto sastava), tipom omega-6 kiselina koji se može povezati s poboljšanjem zdravlja srca i regulacijom šećera u krvi. U sastavu su i palmitinska kiselina (30 posto), najčešća zasićena masna kiselina u prirodi, oleinska kiselina (25 posto), tip omega-9 masnih kiselina, lecitin, spoj koji čisti žile od masnih naslaga itd. Višestruko nezasićene masne kiseline važne su za kardiovaskularno zdravlje jer pomažu u sprečavanju ateroskleroze. Uz to, linolna kiselina podržava zdravo funkcioniranje mozga i dobra je za kožu, dok oleinska pomaže sniziti povišeni kolesterol. Nadalje, bučino ulje sadrži vitamine A, C, E, K i one iz B-skupine te brojne minerale - fosfor, kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink, mangan. Sadrži i velike količine antioksidativnih spojeva, uključujući polifenole i karotenoide, koji mogu pomoći u zaštiti od upalnih i kroničnih bolesti. Zbog ovakvog sastava bučino ulje sve se više traži, kao delikatesna namirnica, ali i kao lijek. U ljekovite svrhe preporučuje se tijekom dana uzeti tri čajne žličice hladno prešanog bučinog ulja. Dostupno je i kao suplement.


ZDRAVLJE SRCA

Više je studija pokazalo da konzumacija ulja bundeve može pomoći sniziti razine kolesterola i triglicerida te uravnotežiti tlak. Istraživanja kod žena u postmenopauzi otkrila su da uzimanje tri grama bučinog ulja na dan vodi do značajnog smanjenja ukočenosti krvnih žila i poboljšanja njihova funkcioniranja. Pokazalo se i da suplementacija bučinim uljem može povisiti razinu HDL (tzv. dobrog) kolesterola kod žena u postmenopauzi.


POMOĆ URINARNOM TRAKTU

Suplementi bučinog ulja koriste se za popravljanje zdravlja prostate, a pokazali su se posebno dobrima u tretiranju benigne hiperplazije prostate (BHP). Prema jednoj starijoj studiji, uzimanje 320 miligrama bučinog ulja na dan tijekom godinu dana smanjilo je simptome BHP-a kod oboljelih, pojačalo protok urina i povećalo kvalitetu života. Ima dokaza za to da bučino ulje može pomoći i kod drugih urinarnih tegoba. Primjerice, studija provedena na 45 osoba pokazala je da uzimanje deset grama bundevinog ulja na dan tijekom dvanaest tjedana reducira simptome prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura.


RAST KOSE

Naneseno na vlasište ili konzumirano kao suplement, bučino ulje moglo bi poticati rast kose. U istraživanju provedenom na 76 muškaraca koji su gubili kosu ispitanici su tijekom 24 tjedna uzimali ili 400 miligrama ovog ulja ili placebo. Na kraju istraživanja oni koji su uzimali ulje imali su četiri puta veći rast kose od onih u kontrolnoj skupini. Druga mala studija pokazala je da ulje bundeve povećava rast kose kod žena kojima je opadala kosa, nakon što su ga nanosile na vlasište tijekom tri mjeseca. Masku za kosu s ovim uljem možete lako napraviti i sami. Pomiješajte jednu do dvije jušne žlice (15 do 30 ml) bučinog ulja s jednakom količinom kokosovog ulja te dobro, ali nježno umasirajte u vlasište. Držite na kosi najmanje 20 minuta, a najbolje bi bilo preko noći. Potom operite šamponom na uobičajen način, a upotrijebite i regenerator

Linker
14. ožujak 2024 14:42