FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Hina
Hina
Lažno negativni rezultati

Brzi antigenski testovi na covid-19 manje osjetljivi na omikron

30. prosinac 2021.
"Preliminarni podaci ukazuju na to da antigenski testovi otkrivaju varijantu omikron, ali sa smanjenom osjetljivošću", stoji u priopćenju američke Agencije za lijekove (FDA)

Brzi antigenski kućni testovi na covid-19, čija je prednost to što daju rezultate u samo nekoliko minuta, manje su osjetljivi na omikron nego na prethodne varijante koronavirusa i vjerojatnije je da će pokazati lažno negativan rezultat unatoč postojanju infekcije u usporedbi s ranijim sojevima, objavila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA)."Preliminarni podaci ukazuju na to da antigenski testovi otkrivaju varijantu omikron, ali sa smanjenom osjetljivošću", stoji u priopćenju američke Agencije za lijekove (FDA). Osjetljivost je mjera za to koliko je vjerojatno da test pokaže pozitivan rezultat.

Važno slijediti upute

FDA je objavila da i dalje odobrava korištenje brzih antigenskih testova, pri čemu treba slijediti precizne upute za upotrebu. Naime, neki brzi testovi moraju se obaviti dvaput u određenom vremenskom razmaku da bi se potvrdio rezultat. "Ako je osoba negativna na antigenskom testu, no postoji sumnja na covid-19 zbog vidljivih simptoma ili velike vjerojatnosti zaraze uslijed izloženosti pojedinca virusu, važno je primijeniti i molekularni (PCR) test“, pojasnila je agencija te istaknula da surađuje s Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH) na proučavanju pouzdanosti kućnih antigenskih testova na uzorcima pacijenata koji sadrže živu verziju omikrona.

Genetski materijal virusa

PCR testovi otkrivaju genetski materijal virusa i precizniji su jer mogu napraviti milijune kopija RNK virusa, pa se uspijevaju detektirati čak i manje količine virusa. Prethodna su testiranja bila usredotočena na uzorke virusa inaktivirane toplinom, a ne na živi virus, što je bolje, a smanjene performanse testa dosad nisu uočene, dodaje se u priopćenju. Dakle, antigenski testovi otkrivaju antigene na površini virusa, dok PCR testovi traže genetski materijal virusa. Otprije je poznato da su antigenski testovi manje osjetljivi od drugih, podsjeća FDA te dodaje da na njihovu osjetljivost sada osobito utječu brojne mutacije varijante omikrona.

Teme
Linker
16. svibanj 2022 17:16