FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
studija

Britanski stručnjaci: Booster štiti starije od teškog oblika omikrona, ne treba četvrta doza

08. siječanj 2022.
Oko tri mjeseca nakon treće doze cjepiva, zaštita od hospitalizacije za starije od 65 godina ostala je na oko 90 posto, objavila je britanska agencija za zdravstvenu sigurnost

Booster doza cjepiva protiv covida-19 pruža starijima visoku razinu zaštite protiv teškog oblika bolesti izazvanog omikron varijantom pa nema potrebe za četvrtom dozom, poručili su u petak britanski zdravstveni dužnosnici.

Oko tri mjeseca nakon treće doze cjepiva, zaštita od hospitalizacije za starije od 65 godina ostala je na oko 90 posto, objavila je britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA).


Važnost boostera

- Podaci su vrlo ohrabrujući i naglašvaju važnost booster doze - poručio je priopćenjem Wei Shen Lim, predsjedavajući pododbora za covid-19 vladinog Zajedničkog odbora za cijepljenje i imunizaciju.

Dodaje da trenutni podaci pokazuju da booster doza nastavlja pružati visoku razinu zaštite protiv teške bolesti, čak i za najranjivije starije dobne skupine.

Zbog toga je odbor zaključio da nije odmah potrebno "uvesti drugu booster dozu", poručio je Wei Shen Lim.

Zaštita od blagog oblika bolesti kratkotrajnija je od zaštite protiv teškog oblika bolesti te je pala na oko 30 posto nakon otprirlike tri mjeseca, navodi UKHSA.

Teme
Linker
19. svibanj 2022 07:12