Nije imunitet jedino što je slično bračnim partnerima, sličan im je i oblik struka
 Foto: iStock
NIšta nije slučajno

Bračni parovi imaju slične imunološke sustave

Zvuči nevjerojatno, ali znanstveno gledano uopće nije čudno...

Zacijelo ste već primjetili da ljudi u braku, kako vrijeme prolazi, počinju međusobno nalikovati. Bračni parovi koji provode puno vremena na otvorenom imaju sličnu boju puti, a oni koji većinu vremena provode na svom kauču poprimaju sličan oblik struka. No, prema nalazima iz znanstvenog istraživanja nedavno objavljenog u časopisu Nature Immunology, nalikovanje seže puno dalje od vanjskog izgleda i proteže se sve do imuniteta.

S neznancima je drugačije

Belgijski znanstvenici sa Sveučilišta Leuven uzeli su uzorke krvi 670 zdravih sudionika istraživanja, te su nakon toga šest mjeseci pratili njih 150, a od toga je bilo 70 bračnih parova. Otkrili su kako parovi imaju vrlo sličan imunološki sustav. Kada su istraživači usporedili imunološki sustav osobe u braku s imunitetom njegovog ili njezinog partnera, otkrili su oko 50 posto manje varijacija nego kada su uspoređivali neznance.

U dobru i u zlu

Zvuči nevjerojatno, posebice ako znamo da je imunološki sustav pojedinca prilično unikatna pojava, jer predstavlja svojevrsnu kemijsku autobiografiju koja obuhvaća povijest vaših prehrambenih navika i vježbanja te povijest svih infekcija i virusa s kojima ste se ikada susreli. Pored toga, oko 25 posto kemije vašeg imunološkog sustava odnosi se na vaše genetsko naslijeđe.

Očito, kada savijete svoje bračno gnijezdo "u dobru i u zlu", dijelite sve - od obroka i izlazaka, do zagađenja koje udišete iz okoliša, pa i vaši imunološki sustavi tako počinju "zajednički disati".

Linker
20. travanj 2024 01:18