Sve na ovu temu čitajte u novom broju Doktora u kući.
 Getty Images
Novi Doktor u kući

Bolničke infekcije odnose sve više života i u našim bolnicama

Bojimo li se s pravom superbakterija i bolničkih zaraza?

U Hrvatskoj godišnje oko 60.000 pacijenata koji se liječe u bolnicama dobije neku bolničku infekciju, a umire ih oko 800.

Podaci govore da je najčešća bolnička infekcija upala pluća, potom slijede infekcije nakon operacija na organima za probavu te urinarnog trakta.

Sve o tome doznajte u novom broju Doktora u kući, koji je u prodaji od četvrtka 5. rujna.


Predviđanja nisu dobra

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2050. biti 10 milijuna smrtnih slučajeva zbog bakterija otpornih na antibiotike te da bi to mogao biti češći uzrok smrtnosti nego li rak. Situaciju pogoršava sve veća neopravdana uporaba antibiotika čak i za liječenje virusnih infekcija premda su kod njih nedjelotvorni.

Sve je to razlog što bolnice poduzimaju brojne zaštitne mjere da se što više obuzdaju bolničke infekcije odnosno da ne dođe do njihova širenja. Pranje i dezinfekcija ruku, rukavice za jednokratnu uporabu te zaštitni ogrtači samo su dio strogih pravila kontakta s pacijentima.


Može li se srce doista slomiti

Novi Doktor u kući donosi i sve o slomljenom srcu. Ako mislite da je to mit, varate se. Slomljeno srce je zdravstvena činjenica, a simptomi su vrlo slični srčanom udaru.

Naučite i kako prepoznati prve znakove Alzheimera.

U Dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja, a možete osvojiti i svoj dar!


Novi Doktor u kući u prodaji je od četvrtka 5. rujna!


Linker
02. svibanj 2024 13:42