Muči li vas kašalj koji već neko vrijeme ne prestaje?
 Foto: Shutterstock
Taj podmukli bronhitis

Bolest zimskih mjeseci od koje možda već i bolujete, a da ni ne znate

Glavni simptom upale bronha je kašalj, najčešće produktivan, jer pacijent mora iskašljavati veću količinu nakupljene sluzi, što je vrlo neugodno...

Prema nekim statistikama, u svijetu od kroničnog bronhitisa boluje otprilike 15 posto odrasle populacije, a ta brojka je u konstantnom porastu. Riječ je o bolesti koja može imati blage, gotovo neprepoznatljive simptome, ali i vrlo teške, poput otežanog disanja, što može biti opasno i po život.

Mnogi ljudi ne znaju da imaju bronhitis, mnogi tegobe koje imaju pripisuju običnoj prehladi, a s druge strane ima i onih koji bronhitis smatraju vrlo teškom bolešću, poput nekog malignog procesa, a da za to nema osnove.

- O težini simptoma ovisi i stanje bronhitisa, kao i o njegovu trajanja; bronhitis može biti kratkotrajan (nekoliko dana), a može trajati i nekoliko mjeseci - ističu otorinolaringolozi.

Mirovati barem tjedan dana

Bronhitis je bolest dišnog sustava, a kako samo ime govori, radi se o upali bronha. Anatomski gledano, bronhi su dio dišnog sustava koji povezuje traheju i pluća. Nezaobilazan su dio vitalne funkcije čovjeka - funkcije disanja. Kao i svaki drugi dio našeg tijela, i bronhi su podložni upali. Kada se dogodi upala, riječ je o bronhitisu.

- Bronhitis, u principu, ne traje dugo i ne otežava u značajnoj mjeri životne aktivnosti. No, treba biti oprezan i mirovati barem tjedan dana, dok se simptomi akutnog bronhitisa ne smire. U protivnom mogu nastati neželjene komplikacije, koje tada iziskuju puno dulje liječenje - upozoravaju liječnici.

Vodeći simptom

Glavni simptom bronhitisa je kašalj. On je i najveći zdravstveni problem kod ove bolesti, jer se osobe koje kašlju nelagodno osjećaju u društvu, a i okolina se ne osjeća dobro u blizini osobe koja jako i glasno kašlje. Taj kašalj je najčešće produktivan, jer zbog pojačano nakupljene sluzi pacijent je mora iskašljavati, što je vrlo neugodno i oboljelom i okolini. Nadalje, bolest se najčešće javlja zimi i ako se terapija ne počne uzimati na vrijeme, bronhitis se može oduljiti, pa pacijentu stvara probleme u radnim funkcijama.

Signali za uzbunu

Treba se zabrinuti kada bronhitis traje dulje vrijeme i kada se simptomi ne smiruju. Akutni bronhitis treba biti kratkotrajna upala bronha i osim produkcije sluzi i kašlja ne bi smjela imati gnojni proces ili neko krvarenje. Također, ne bi smjelo biti ni jako povišene temperature. Međutim, ako se javi povišena temperatura, jaki kašalj koji ometa disanje i ako uz to postoji malaksalost i nemoć, treba se zabrinuti i obavezno potražiti liječničku pomoć.

Foto: Shutterstock
Simptom koji nikako ne biste trebali ignorirati je povišena temperatura. Dogodi li se, odmah potražite pomoć liječnika.

Akutni i kronični oblik

Ovisno o simptomima razlikujemo više vrsta bronhitisa. Možemo ga podijeliti na akutni i kronični, ali i na lakši i teži oblik. Ako su simptomi blaži - poput lakšeg kašlja te povišene tjelesne temperature do 38 Celzijevih stupnjeva - liječenje je uspješno i brzo. Međutim, ako bronhitis preraste u kronični oblik i u njegovu težu formu, takvo stanje iziskuje nadzor specijalista pulmologa i otorinolaringologa, a vjerojatno i bolničko liječenje.

Najčešći uzročnici

Uzročnici bronhitisa su najčešće virusi. Kako su bronhi nastavak nosa i grkljana, virusi koji su prisutni u tim dijelovima našeg tijela najčešće zahvate i bronhe. Od uzročnika su najčešći rinovirusi i koronavirusi, dakle upravo oni koji uzrokuju i prehladu. Od ostalih vrsta virusa treba spomenuti i adenoviruse, viruse influence i parainfluence te respiratorne sincicijske viruse. Bronhitis rjeđe mogu uzrokovati i bakterije, poput mikoplazme pneumonije, navode otorinolaringolozi.

Kako se dijagnosticira

Bronhitis se dijagnosticira auskultacijom - liječnik slušalicama čuje šum i hroptaj u području bronha. Ti šumovi i hropci uzrokovani su pomakom obilnije sluzi pri udisajima i izdisajima, a ta se sluz nakupila zbog upale bronhalnog stabla. Sljedeći korak je rendgensko snimanje pluća, koje bi trebalo pokazati uredan nalaz na plućima, ali i znakove zadebljane sluznice u bronhima.

Šumovi i hropci koji se čuju kod disanja oboljelog od bronhitisa uzrokovani su pomakom obilnije sluzi pri udisajima i izdisajima.

Ako se napravi analiza krvi, ona ne bi trebala pokazati da osoba s bronhitisom ima povišene leukocite, jer se najčešće radi o virusnoj, a ne o bakterijskoj upali. Sedimentacija je kod bronhitisa također uredna. I bris nosa i grla također su većinom uredni. Međutim, radi li se o bakterijskom bronhitisu, povišene su vrijednosti leukocita i sedimentacija, a u brisu se može naći mikoplazma pneumonije.

Foto: Shutterstock
Izađite iz stana, prošećite i udahnite svježi zrak, uputite se do obližnje šetnice uz more ili rijeku, pođite u prirodu, na selo ili planinu...

Načini liječenja

Akutni bronhitis uzrokovan virusima liječi se simptomatski. To znači da je potrebno ublažiti kašalj konzumirajući med, dosta tekućine, ovlaživati prostorije u kojima bolesnik boravi ili uzimati lijekove protiv kašlja.

Liječnici dodaju kako je važno tijekom bolovanja od bronhitisa piti dosta tekućine, najbolje vodu i čajeve, jer se na taj način razrjeđuje nakupljena sluz i posredno djeluje na smirivanje kašlja.

Kod akutnog virusnog bronhitisa ne preporučuju uzimanje antibiotika. Oni se propisuju jedino ako je uzročnik bronhitisa bakterija. No, u slučaju da bronhitis zahvati osobu koja je imunološki oslabljena, starija ili istodobno ima još neke teže bolesti, antibiotik je opravdan kao preventivna zaštita od komplikacija bronhitisa.

Komplikacije akutnog bronhitisa također su moguće - može doći do upale pluća, do kroničnog bronhitisa, a on se pak može zakomplicirati tako da nastane otežano disanje, proširenje srca, pojačano nakupljanje zraka u plućima (pneumotoraks) ili kronična opstruktivna bolest pluća. Ako dođe do tih komplikacija, potrebno je bolničko liječenje, jer svaka od navedenih komplikacija može biti opasna po život i zahtijeva specijalističko liječenje i nadzor.

Izađite na svjež zrak

Budući da se bronhitis ipak najčešće pojavljuje u zimskim mjesecima, u kojima mnogo vremena boravimo u zatvorenim prostorima s centralnim grijanjem, korisno je na svaki radijator staviti barem tri posude s vodom koje će ovlaživati prostor. Nezaslađene čajeve (zeleni, žuti i sljezov čaj) preporučljivo je uzimati u što većoj količini - barem šest šalica dnevno. Dobrodošli su i prirodni pripravci poput trputca i islandskog lišaja. I za kraj, imate li bronhitis, a nemate povišenu tjelesnu temperaturu, izađite iz prostorije, boravite što dulje na svježem zimskom zraku i krećite se. Pogotovo izbjegavajte zadimljene prostore!

Važno je prestati pušiti

Ako obolite od bronhitisa, trebali biste odmah odbaciti cigaretu. Istraživanja su pokazala da prestanak pušenja usporava napredovanje bolesti i poboljšava opskrbu pluća kisikom već za 48 sati.

Za liječenje se kod bronhitisa propisuju i bronhodilatatori, lijekovi koji ublažavaju simptome i olakšavaju prolazak zraka kroz dišne putove. Budući da određen broj bolesnika ne podnosi neke od tih lijekova, liječenje je potrebno prilagoditi svakom pacijentu. Vrlo je važno pridržavati se uputa liječnika o upotrebi lijeka te redovito obavljati kontrolne preglede koji će liječniku omogućiti promatranje učinka propisanog lijeka i eventualno prilagođavanje načina liječenja. Osim toga, važan je zdrav način života. Preporučuje se pod nadzorom držati tjelesnu težinu, redovito se kretati te izbjegavati nagle prelaske iz toplog u hladno i obratno. Pravilno disanje uvelike olakšava stanje jer omogućava dreniranje bronha, olakšava iskašljavanje i lakše podnošenje tjelesnih napora. Za uspjeh liječenja također je vrlo važno održavati i zdravlje usne šupljine.

Linker
14. travanj 2024 20:54