Kod atopijskog dermatitisa potrebno je izbjegavati tuširanje izrazito toplom vodom.
 Getty Images/iStockphoto
pravilna njega

Bolest koju treba vrlo ozbiljno shvatiti: zašto je važno na vrijeme liječiti atopijski dermatitis

Suhoća može izazvati i bolne pukotine na koži, upale, ekceme te razne bakterijske infekcije. Težina bolesti može biti u rasponu od blage do teške.

Atopijski dermatitis je kronična, upalna kožna bolest i jedna od najčešćih teških kožnih bolesti u ekonomski razvijenim zemljama. I iako se najčešće opisuje kao dječja bolest, jedna od 12 odraslih osoba također je pogođena atopijskim dermatitisom. Novija istraživanja čak pokazuju da ako je osoba imala teži oblik koji je počeo kasno u djetinjstvu, postoji veća vjerojatnost da će se simptomi zadržati i kasnije. Kod odraslih, simptomi se najčešće pojavljuju na licu, vlasištu, pregibima laktova, stražnjoj strani koljena, rukama i stopalima.

I ne samo da ovo izrazito ozbiljno stanje uzrokuje svrbež, crvenilo i češanje, ono drastično utječe na kvalitetu života oboljele osobe. Do ovih zaključaka došli su znanstvenici koji su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 600 osoba. Studija je objavljenja 2018. u Annals of Allergy, Asthma & Immunology te se pokazalo da kod oboljelih osoba dolazi do smanjenja društvenih interakcija i svakodnevnih aktivnosti.

Jedna starija studija iz 2013. koju su proveli stručnjaci iz National Health and Wellness pokazala je da se mnoge odrasle osobe s atopijskim dermatitisom bore s frustracijom, sramom i bijesom zbog svog izgleda. Također dolazi do problema sa spavanjem, a što može uzrokovati smanjenu produktivnost na poslu te se mogu pojaviti simptomi tjeskobe i depresije. Srećom, danas je medicina dovoljno uznapredovala i uz redovitu njegu kože ova se bolest može držati pod kontrolom.


Kako prepoznati atopijski dermatitis

Najčešći simptomi su:

  • suha koža
  • svrbež
  • kraste
  • osip
  • koža koja se ljušti

A da koži nedostaje vlažnosti i da je vrlo osjetljiva, lako se može primijetiti i po crvenilu, svrbežu, zatezanju i peckanju. Suhoća može izazvati i bolne pukotine na koži, upale, ekceme te razne bakterijske infekcije. Težina bolesti može biti u rasponu od blage do teške.

Stvari koje mogu biti okidači za atopijski dermatitis, ali i koje mogu pogoršati simptome najčešće su:

  • često i dugotrajno kupanje
  • pretopla voda
  • alergija na agrume, jaja, mlijeko, pšenicu, orašaste plodove...
  • prašina, grinje, pelud, životinjska dlaka...
  • vuna i sintetičke tkanine
  • razni deterdženti, omekšivači, agresivni sapuni
  • pojedini kozmetički proizvodi
  • dim cigarete i čest boravak u zadimljenim prostorijama
  • emocionalni stres

Picture of adult woman in the bathroom
Getty Images/iStockphoto
Nakon tuširanja potrebno je nanijeti odgovarajuće sredstvo za hidrataciju.


Njega kože kod atopijskog dermatitisa

Ne treba ni napominjati da koža zahvaćena atopijskim dermatitisom zahtijeva specifičnu njegu.

  1. Treba voditi računa o temperaturi vode, kao i o preparatima za kupanje. Voda ne smije biti pretopla, a kupanje ne bi trebalo biti dulje od pet do 10 minuta.
  2. Kada govorimo o preparatima za kupanje, preporučuju se sindeti koji mogu biti obogaćeni uljima i koji neće isušiti kožu.
  3. Također treba izbjegavati jako brisanje i trljanje ručnikom.
  4. Nakon tuširanja potrebno je nanijeti sredstvo za hidrataciju.
  5. Za njegu kože važno je koristiti onu kozmetiku koja ne sadrži potencijalno škodljive sastojke kao što su mirisi, boje i konzervansi, a najbolje u dogovoru s dermatologom.
  6. Kako bi se umanjio intenzitet promjena i mogućnost komplikacija, preporučuje se smanjiti izloženost potencijalnim alergenima i smanjiti količinu prašine u kući (maknuti pernate jastuke i poplune, tepihe, zastore, stare madrace), spriječiti izloženost toplom i suhom zraku, spriječiti kontakt s duhanskim dimom i ne koristiti omekšivače rublja.


Liječenje

Lokalni kortikosteroidi su temelj terapije, no oni se koriste samo u fazama pogoršanja, i to kratkotrajno, dok je u fazama poboljšanja jako važna njega kože. Ako lokalna terapija ne postiže adekvatnu kontrolu, pacijenti se mogu liječiti sustavnim terapijama - imunosupresivima ili ciljanom biološkom terapijom.

Atopijski dermatitis kronična je bolest i bitno je naći dermatologa koji će savjetovati adekvatnu dijagnostičku obradu i terapiju u određenim fazama bolesti.

Liječenje se sastoji od primjerene njege, i kao što smo već napomenuli potrebno je izbjegavati moguće okidače bolesti. Kod teških oblika bolesti, liječenje se sastoji i od primjene farmakoloških opcija.



IZVORI:

  • WebMD
  • Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73.
  • Wolenberg A. European guidelines for treatment of atopic eczema-part II, JEADV 2018, 32, 850–878

Linker
19. travanj 2024 11:18