ISTOCK
Sponzorirani sadržaj
Sponzorirani sadržaj
TIHI NEPRIJATELJ

Bol u zglobovima često ignoriramo, a može biti prvi znak da ste jedan od 360 tisuća Hrvata koji boluju od sve raširenije bolesti

08. ožujak 2021.
Iako od ove bolesti najčešće obolijevaju starije osobe (iznad 60 godina), osteoartritis nije rezerviran samo za stariju životnu dob

Bez obzira na godine ili spol, svatko od nas je barem jednom u životu osjetio neugodnu bol u kostima i zglobovima, bilo u leđima, koljenu, gležnju ili u zglobovima šake. Često je pripisujemo današnjem nezdravom i sjedilačkom načinu života, ali ta bol, ukoliko potraje nekoliko dana ili tjedana, može ukazivati na puno veći problem poput osteoartritisa, reumatske upale ili drugih poremećaja mišićno-koštanog sustava koji su danas jedni od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Naime, prema istraživanju Studije globalnog opterećenja bolesti (GBD, eng. Global Burden of Diseases) u svijetu od osteoartritisa (najučestalije vrste artritisa) kuka i koljena boluje 303.1 milijuna ljudi, dok u Hrvatskoj od osteoartritisa pati svaka 11 osoba.

Što je osteoartritis?

Osteoartritis, osteoartroza ili artroza, poznata i kao bolest “trošenja i deranja” (habanja) zglobova, ima više od 100 različitih vrsta. Osteoartritis predstavlja kroničnu degenerativnu i progresivnu bolest zglobova koja zahvaća hrskavicu i područje kosti ispod hrskavice, a može zahvatiti i okolne mišiće, tetive te ligamente. Bolest se najčešće javlja u zglobovima šake, koljena, kukova i kralježnice (vratna kralježnica i donji dio leđa). Nakon kardiovaskularnih bolesti, osteoartritis je drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti u svijetu.

Koji su simptomi osteoartritisa i koga najčešće pogađa?

Iako od ove bolesti najčešće obolijevaju starije osobe (iznad 60 godina), osteoartritis nije rezerviran samo za stariju životnu dob. U 40-im godinama dosta ljudi već ima neke znakove osteoartritisa na rendgenskim snimkama, osobito u zglobovima koji nose tjelesnu težinu kao što je kuk, ali ih samo nekolicina ima simptome. U ovoj je dobnoj skupini osteoartritis sa simptomima nešto češća pojava među profesionalnim sportašima.

Simptomi se razvijaju postupno, pogađajući na početku samo jedan ili nekoliko zglobova. Prvi simptom je bol koja se na početku obično javlja ili pogoršava kod vježbanja. Kod nekih osoba zglobovi mogu biti ukočeni nakon spavanja ili nakon mirovanja, ali ukočenost obično prolazi u prvih pola sata nakon početka gibanja. Simptomi se polako, kako bolest napreduje tijekom godina, pojačavaju u intenzitetu i opsegu - od vrlo slabih prema vrlo izraženima, od manjih bolova pri određenim kretnjama, ili nakon dužeg sjedenja ili spavanja, pa sve do izrazitih bolova praćenih otokom i ukočenošću. Neki bolesnici mogu osjećati nelagodu u zglobovima prije ili za vrijeme promjene vremena, a u konačnici može doći do gubitka kretnji u zahvaćenom zglobu /zglobovima. I dok je za liječenje osteoartritisa važno pravovremeno i redovito savjetovanje s liječnikom, postoje načini uz pomoć kojih možete ublažiti bolove ili smanjiti njihovu učestalost.

image
TORWAI GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kretanje je nužno

Brzo hodanje, joga, tai chi, plivanje i vodeni aerobik jedni su od najboljih sportova za osobe oboljele od bilo koje vrste artritisa pa tako i osteoartritisa. Riječ je o aktivnostima nižeg intenziteta koje dovode do jačanja tjelesne muskulature, a pri tome ne opterećuju i ne oštećuju zglobove. Stručnjaci ističu da bi osobe oboljele od osteoartritisa trebale izbjegavati sportove većeg fizičkog intenziteta poput borilačkih sportova, crossfita i grupnih treninga izdržljivosti jer oni mogu ubrzati razvoj same bolesti. Poželjno je vježbati barem svaki drugi dan, barem po 20-30 minuta.

Akupunktura

Ovaj tradicionalni oblik kineske medicine jedan je od najstarijih prirodnih lijekova protiv bolova, a prema nekim istraživanjima svoj djelotvorni učinak pokazao je i kod osteoartritisa. Postoje različite akupunkturne tehnike zbog čega je prije odlaska na ovaj tretman potrebno dobro istražiti sve mogućnosti, obratiti se certificiranoj osobi i toj osobi detaljno opisati svoje stanje prije tretmana.

image
GOODBOY PICTURE COMPANY GETTY IMAGES

Prirodni analgetici

Pravilna i uravnotežena prehrana ključ je uspjeha u borbi protiv osteoartritisa. Svakodnevna konzumacija voća, povrća, cjelovitih žitarica te namirnica koje obiluju omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, koji ima ključnu ulogu u obnavljanju kosti i hrskavice, vitaminima A, C i E, izuzetno je bitna za očuvanje tijela kosti i zglobova, ali i tijela općenito. Osim navedenog, što može smanjiti upalu u zglobovima, u prehranu je poželjno uvrstiti i prirodne analgetike poput đumbira, kurkume, čili papričice i češnjaka.

image
ARX0NT GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Paracetamol

Ako prirodni analgetici ne pomažu u ublažavanju boli, rješenje možete potražiti u paracetamolu koji je, prema smjernicama, prvi korak u liječenju akutne boli. Možete odabrati LEKADOL koji sadrži paracetamol i tako suzbiti neugodne bolove. Ima relativno rijetke nuspojave ako se uzima na preporučeni način i može biti vaše rješenje za suzbijanje bolova u zglobovima. Budući da se radi o kroničnoj bolesti, Lekadol može postati i stalni dio vaše kućne ljekarne. Kao i svaki analgetik, za najbolji učinak važno ga je uzeti pravovremeno, odnosno u što ranijoj fazi boli, kao i u odgovarajućoj dozi. Optimalno doziranje je od 500 do 1000 mg svakih 4 do 8 sati za maksimalni učinak na bol. Provjerite sami koja vam doza odgovara za vašu bol - jedna ili dvije tablete, ali pripazite da ne prekoračite maksimalnu dnevnu dozu od 4 grama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani članak.

Izvori:

Teme
Linker
22. rujan 2021 17:28