Svi se mi volimo tu i tamo opustiti uz dobro društvo i čašu dobrog pića, no ne pretjerujte. Alkohol nije na popisu!
 Foto: iStock
Potaknite serotonin

Biti sretan ovisi o ovim malim navikama - koliko ih je na vašem popisu!?

Donosimo najefikasnije navike koje će vam pomoći povećati razinu neurotransmitera zaduženog sa sreću...

Serotonin je jedan od glavnih neurotransmitera središnjeg živčanog sustava. Nazivaju ga i hormon sreće, jer igra veliku ulogu u raspoloženju pojedinca, njegovu apetitu i snu, percepciji boli te seksualnom životu. Prema nekim studijama, postoji nekoliko prirodnih metoda za povećanje ovog neurotransmitera u mozgu, čime se poboljšava naše stanje uma, kao i socijalne vještine.

DOBRE NAVIKE KOJE DJELUJU

1. Jedite više namirnica bogatih triptofanom

Prva navika koja stimulira proizvodnju serotonina je zdrava prehrana. Međutim, nije dovoljno jesti voće i povrće za optimiziranje razine ovog neurotransmitera.

Preporučuje se hrana koja sadrži triptofan, kao što je:

  • pureća i pileća prsa na žaru, ekološka junetina, juneća jetrica, janjetina
  • šparoge, blitva, brokula, cvjetača, svježi celer, svježi peršin, svježe gljive, zelene mahune, prokulice, luk, grašak i razne vrste graha, kuhani patlidžan, špinat, crvena paprika, listovi metvice, rajčica, pečeni krumpir u kori
  • badem, sezamove sjemenke
  • heljda, smeđa riža, zob, leća, kvinoja, bulgur pšenica
  • integralno brašno
  • tofu, sojin umak, miso
  • oslić, tuna, jakobove kapice (školjke), škampi, divlji losos
  • kozje mlijeko, nemasni jogurt, mozzarella
  • jaja
  • marelice, banane

Posebnu pažnju posvetite ugljikohidratima, jer značajno utječu na naše raspoloženje. Jedite ih u ograničenim količinama kako ne biste postigli efekt bumeranga.

2. Češće slušajte klasičnu glazbu

Još jedna dobra navika za stimuliranje proizvodnje serotonina je slušanje klasične glazbe. Konkretno, prema riječima doktora Joela Robertsona, Bahove kompozicije su skladane po matematičkoj metrici koja je poželjna za stvaranje harmonije u mozgu. Pored Baha, Robertson preporučuje i Chopina, Handela i Haydna.

3. Zaštitite se, ali boravite na suncu

Još jedna dobra navika je izlagati se suncu kada nije prejako, najbolje u ranim jutarnjim satima. Naime, vitamin D je osnova za naše zdravlje, pa je samim time potrebno čim više boraviti na danjem svijetlu i suncu, pritom, naravno, pazeći na zaštitu od štetnog utjecaja sunčevih zraka. Među funkcijama ovog vitamina je i povećanje nivoa serotonina, a njegov utjecaj vidljiv je i u tome jesmo li odmorni ili, pak, umorni.

Čitajte i:

  • Nedostaje li vam vitamin D? Ovi znakovi i doktorima znaju promaknuti
  • Manjak vitamina D može povećati rizik od pojave teške psihičke bolesti

4. Kontrolirajte stres

Produženi stres proizvodi adrenalin i kortizol, dva hormona koji ometaju serotonin i njegove pozitivne učinke na naše tijelo. Ovo se može dogoditi kada pokušamo napraviti više poslova za kratko vrijeme ili smo previše zabrinuti zbog nečega i ne prestajemo o tome razmišljati. Dakle, u stresnim situacijama.

Kronični stres je jedan od najgorih neprijatelja za nas i naše zdravlje. Ne zovu ga bez razloga bolešću modernog doba, pa neka vam to bude motiv da ga naučite kontrolirati prije nego on preuzme kontrolu nad vama i vašim životom. Iz tog razloga, promjena životnog stila i više trenutaka opuštanja tijekom tjedna neka vam budu visoko na listi prioriteta. S problemima se suočavajte mirno, umjesto uz stres i razmišljanja što će biti (jer bit će kako bude).

Čitajte i:

  • Pet znakova koji otkrivaju da patite od stresa
  • Bolest 21. stoljeća: Je li stres zaista toliko štetan?

5. Budite fizički aktivni

Još jedna dobra navika za stimuliranje serotonina je svakodnevna fizička aktivnost. Treba istaknuti da nas vježbanje čini sretnima: pokazalo se da kod pojačanog znojenja tijelo proizvodi veću količinu ovog neurotransmitera. Kardiovaskularna fizička aktivnost, poput trčanja, plivanja ili plesa - je najefikasnija.

Pored toga, fizička aktivnost povećava količinu triptofana, esencijalne komponente serotonina. Ovo prouzrokuje produženi efekt u mozgu koji traje i nakon vježbanja.
Međutim, preporuka je kombinirati vježbanje s aktivnošću koja smiruje um, poput šetnje prirodom, meditacijom ili plivanjem.

6. Njegujte optimizam

Održavanje pozitivnog stava je još jedna nepogrešiva navika za lučenje serotonina. Pozitivno razmišljanje utječe na održavanje zdravlja i blagostanja, a neophodno je i zbog upravljanja svakodnevnim stresom.
Optimizam je osnovni alat za povećanje nivoa serotonina. Čak i prisjećanje na pozitivne ili ugodne trenutke i uspomene povećava proizvodnju serotonina.

7. Izbjegavajte alkohol

Alkohol je izuzetno loš za za centralni živčani sustav, zbog čega nije čudno što je povezan s pojavom depresije i negativnim raspoloženjima. Prema nedavnim studijama, konzumiranje alkohola je također povezano s niskim razinama serotonina. Naravno, čaša vina uz jelo nema takav utjecaj. Pripaziti trebate ako vam je u naviku prešlo piti svaki dan i to po nekoliko alkoholnih pića.

8. Priuštite si redovito masažu

Masaže predstavljaju iznenađujući način za smanjenja stresa, bolova i mišićnih tenzija. Štoviše, one stimuliraju opuštanje cijelog tijela, potiču sreću, te održavaju zdravlje.
Također je dokazano kako masaža povećava nivo serotonina za 28% i dopamina za 31%. S druge strane, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa. Gdje ćeš bolje!?

9. Meditirajte

Posljednja od navika koje stimulira serotonin i koju uključujemo u ovu listu je meditacija. Previše razmišljati nije samo navika koja apsorbira svu našu koncentraciju, već ima i negativne efekte na naš duhovni razvoj i našu sreću, prije svega zato što stvara žal, tjeskobu, ljutnju i negativnost.

Linker
17. travanj 2024 11:46