.

 SHUTTERSTOCK
Novi postupak

Bionički implantat sa zaliskom svinje umjesto operacije srca

Sićušan uređaj, koji se u lokalnoj anesteziji može postaviti za manje od sat vremena, osmišljen je za liječenje aortne regurgitacije, stanja kod kojeg se zalisak aorte ne zatvara pravilno uslijed čega osoba osjeća iscrpljenost i ostaje bez daha

Srčani bolesnici mogli bi biti pošteđeni složenog kirurškog zahvata na srcu zahvaljujući novom bioničkom implantatu. Sićušan uređaj, koji se u lokalnoj anesteziji može postaviti za manje od sat vremena, osmišljen je za liječenje aortne regurgitacije, stanja kod kojeg se zalisak aorte ne zatvara pravilno uslijed čega osoba osjeća iscrpljenost i ostaje bez daha. Taj je problem češći kod osoba starije dobi i onih s povišenim krvnim tlakom, a može biti i posljedica infekcija.

Minimalno invazivan postupak

Oko pet posto populacije ima aortnu regurgitaciju, a jedan od 20 oboljelih ima teške simptome kada je jedina opcija operacija na otvorenom srcu, pri čemu su mnogi oboljeli previše krhki da bi mogli podnijeti tako težak zahvat. Uz to, dosad nije postojao ni implantat zaliska namijenjen posebno za aortnu regurgitaciju, već su korišteni implantati za liječenje drugih bolesti zalisaka. Novi bionički implantat JenaValveTrilogy koji ima metalni okvir i zalisak od svinje može se ugraditi minimalno invazivnim postupkom koji traje manje od jednog sata, a kod prvih nekoliko stotina pacijenata liječenih ovom metodom u bolnici St. Bartholomew u Londonu postotak uspješnosti je 100 posto.

Linker
18. travanj 2024 01:08