Press/Ride4women
Sve za zdravlje

Bicikliraju 1537 km: U Zagreb dolaze sudionici najveće europske biciklijade

Zagreb je ovog lipnja jedan od domaćina najveće edukativne biciklijade Ride4Women u Europi.

Zdravstveni stručnjaci iz Austrije, Grčke, Engleske, Litve, Poljske, Njemačke i Češke biciklirat će 1537 kilometara od grčke Atene pa sve do austrijskog Graza kako bi upozorili na važnost prevencije četvrtog najčešćeg raka kod žena - raka vrata maternice.

Prilikom ove biciklističke avanture hvalevrijednog cilja sudionici će u nedjelju, 16. lipnja u 9 sati stići na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića gdje će u druženju s građanima podijeliti najvažnije savjete kada je u pitanju sprečavanje i liječenje ove bolesti.


Zašto ne bismo spriječili!?

"Od raka vrata maternice, gotovo potpuno izlječive bolesti, svakog sata u Europskoj uniji umru dvije žene što se godišnje penje na zastrašujuću brojku od 24 tisuće, a u Hrvatskoj više od 100 umrlih koje možemo spriječiti. Upravo zbog toga, pozivam sve da nam se pridruže 16. lipnja na Trgu kako bismo zajedno upozorili na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti." - istaknuo je u ime domaćina biciklijade Ride4Women, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Bicikliranje je jedna od najzdravijih vrsta rekreacije, a upravo projekt Ride4Women pravi je poticaj za početak tjelesne aktivnosti i brige za vlastito zdravlje.

"Vjerujem da će ovaj projekt pod sloganom Bicikliraj, rak vrata maternice preveniraj zasigurno iznjedriti pozitivne rezultate te u budućnosti utjecati na smanjivanje broja oboljelih i umrlih od ove bolesti."- zaključio je glavni organizator, doc. dr. sc. Mario Puljiz, dr. med., voditelj odjela za ginekološku onkologiju Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice.


Iz Zagreba put Maribora i Graza

Nakon druženja u Zagrebu, biciklisti će kroz Ilicu, Aleju Bologne, čvor Jarek krenuti put Maribora koji je sljedeća stanica ove edukacijske avanature. Početak biciklijade bila je grčka Atena, a sudionici su prošli kroz Skoplje, Tiranu, Podgoricu, Sarajevo, Banja Luku. Nakon Zagreba i Maribora slijedi deveti europski grad i finalni cilj - Graz.

Događaj u Zagrebu se održava u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba i Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Linker
19. travanj 2024 12:50