FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
Rak kože

Besplatni pregledi madeža u pet gradova

28. svibanj 2022.
Ako se otkrije na vrijeme, rak kože može biti izlječiv u 99% slučajeva

Koža je najveći organ ljudskog tijela koji dolazi u direktan kontakt sa svim vanjskim čimbenicima, pa i onima koji su štetni za ljudsko zdravlje. Osim osjetilne, koža ima i zaštitnu funkciju, zbog čega je iznimno važno voditi brigu o njenom zdravlju. Kao istinski zagovaratelji zdravlja kože, posebice kada je riječ o zaštiti od sunca, La Roche-Posay u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom te Hrvatskim društvom za dermatološku onkologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru pokreće javnozdravstveni projekt #SaveYourSkin u pet hrvatskih gradova. Projektom se želi educirati građane o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože, s posebnim naglaskom na najzloćudniji – rak kože.

Savjetovanja i preventiva

Ovaj iznimno vrijedan projekt posvećen dobrobiti građana u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu odvijat će se uz podršku stručnjaka dermatologa koji će biti dostupni za stručna savjetovanja i besplatne preventivne preglede kože s ciljem ranog otkrivanja raka i drugih zloćudnih tumora kože. „U cijelom svijetu se zadnjih deset godina bilježi veliki porast oboljelih od melanoma, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Iako je među svim zloćudnim tumorima u RH melanom zastupljen u samo 4% slučajeva, petogodišnje preživljenje pacijenata je samo 70%. Dakle, melanom u RH je visoko smrtonosan tumor upravo zbog toga što se otkriva u kasnijoj fazi kada je velika vjerojatnost razvoja metastaza, ali i zbog ne pridržavanja mjera fotozaštite od štetnog utjecaja UV zračenja za koga je odavno poznato da je glavni čimbenik u nastanku melanoma i drugih zloćudnih tumora kože. Prema zadnjim podatcima iz Registra za rak Republike Hrvatske iz 2019. godine, u Hrvatskoj je bilo 906 novooboljelih bolesnika od melanoma, a iste godine je od melanoma umrlo 210 bolesnika. Među europskim zemljama, Hrvatska ima prosječnu incidenciju od 16,8 oboljelih na 100 000 stanovnika i prema incidenciji Hrvatska se nalazi na 18. mjestu.

Smrtnost od melanoma

Međutim, istovremeno je među europskim zemljama s najvišom stopom smrtnosti od melanoma, na visokom 4. mjestu! Posebno zabrinjavaju podatci i činjenice iz 2020. godine koji nam dolaze iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (European Commission's Joint Research Centre) i Europskog informacijskog sustava o raku (European Cancer Information System). Prema tim međunarodnim bazama podataka, u RH je u 2020. godini bilo 706 novih slučajeva melanoma te je od melanoma umrlo 236 bolesnika. Smanjenje broja novootkrivenih bolesnika i povećanje broja umrlih od melanoma 2020. godine se može pripisati vremenu u kojem je pandemija uzrokovana Corona virusom (COVID-19) smanjila dostupnost zdravstvene zaštite koja je uglavnom bila usmjerena na liječenje mnogobrojnih oboljelih od COVID-a 19, kao i izostanku javnopreventivnih aktivnosti, osobito u području sekundarne prevencije tijekom kojih se u RH pregleda više tisuća stanovnika. Povratak na javnozdravstvene aktivnosti u području prevencije i ranog otkrivanja melanoma je najučinkovitiji put k smanjenju smrtnosti od tog najzloćudnijeg tumora kože i jednog od najzloćudnijih tumora u ljudi.“, izjavila je akademkinja Mirna Šitum.

Pregledi madeža

Ako se otkrije na vrijeme, rak kože može biti izlječiv u 99% slučajeva. Istraživanjem provedenim u 23 države koje je za brend La Roche-Posay provela agencija Ipsos, ispitani su različiti stavovi o ulozi sunca, odnosno opće znanje građana o rizicima povezanima s izlaganjem suncu. Čak 88% ispitanika svjesno je opasnosti razvoja raka u slučaju izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite. Međutim, samo 1 od 2 ispitanika se obratio dermatologu zbog pregleda madeža, dok 1 od 4 ispitanika nije nikada provjeravao madeže na tijelu.

BESPLATNI DERMATOLOŠKI PREGLEDI SU DOSTUPNI U:

ZAGREBU

1. i 2. lipnja 2022. (Strossmayerov trg)

SPLITU

4. lipnja 2022. (Stadion Poljud)

RIJECI

6. lipnja 2022. (Trg 128. brigade Hrvatske vojske)

OSIJEKU

9. lipnja 2022. (Trg slobode)

SLAVONSKOM BRODU

10. lipnja 2022. (Trg Stjepana Miletića)

Dermatološke preglede moguće je obaviti besplatno od 9 do 13 sati te od 16 do 20 sati. Za termin pregleda u svome gradu građani se trebaju prethodno prijaviti na ovoj poveznici. Broj termina je ograničen.

Teme
Linker
23. rujan 2022 20:10