Akcija ”Oživi me”

 SHUTTERSTOCK
Spasite nečiji život

Besplatna edukacija oživljavanja: I dalje svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja

Na Cvjetnom trgu održat će se edukacija o kardiopulmonalnom oživljavanju u sklopu akcije "Oživi me"

Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom korona virusa Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji sa studentskom udrugom StEPP i Gradom Zagrebom u sklopu akcije "Oživi me" održat će prvi puta za građane edukaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju, edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i edukaciju prve pomoći kod utapanja. Također, svoj rad predstavit će i Savjetovalište za prehranu Doma zdravlja Zagreb Istok koje će građanima omogućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase. Besplatna edukacija za građane održat će se 25. lipnja od 10.00 do 13.00 sati na Cvjetnom trgu.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili za građane edukaciju u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom na da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Linker
28. studeni 2023 20:33