Stvarno je svestrana ta acetilsalicilna kiselina.
 Foto: iStock
Dugogodišnje ispitivanje

Aspirin na dan smanjuje rizik od razvoja raka

Svega četvrtina tablete aspirina na dan može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva za skoro dvadeset posto, pokazala je najnovija studija znanstvenika s Harvarda.

Projekt Harvard obuhvatio je 136.000 ljudi, pratili su ih tijekom 32 godine i dokazano je da su osobe srednjih godina koje su redovito uzimale aspirin kao lijek protiv bolova imale manju opasnost da će se morati boriti s rakom bilo koje vrste, a pilule su se posebno učinkovitima pokazale u obrani od raka probavnog sustava. U posljednjem istraživanju pratili su zdravstveno stanje ljudi koji su aspirin uzimali svaki dan tijekom šest godina i uočen je pad rizika za obolijevanje od raka debelog crijeva za 19 posto.

Vodeći autor profesor dr. Andrew Chan, onkološki stručnjak u bolnici Massachusetts General Hospital, rekao je da je vrlo razumno da osobe razgovaraju sa svojim liječnikom o svrhovitosti svakodnevnog uzimanja aspirina kako bi se spriječio mogući razvoj raka debelog crijeva posebno ako imaju faktor rizika kao što je obiteljska anamneza.

Savjet s liječnikom prije uzimanja svakodnevne doze aspirina se preporuča zato što kod nekih može uzrokovati nuspojave i gastrointestinalne poremećaje kao što je čir želuca i blago unutrašnje krvarenje, bolesti koje obično nisu po život opasne, ali mogu zahtijevati bolničko liječenje.

Linker
18. travanj 2024 15:58