Getty Images
Zdravlje

Apatija je ozbiljan rizični čimbenik

Trebali bismo uživati u životu punim plućima i prestati razmišljati o onim stvarima koje nikad nećemo uspjeti pročitati, pogledati, reći, učiniti. Trebali bismo početi razmišljati kako uživati unutar svojih ograničenja

Osobe starije dobi koje nisu zainteresirane za svoje uobičajene aktivnosti imaju i do 80 posto veći rizik za razvoj demencije, pokazalo je istraživanje provedeno na University of California. Znanstvenici su devet godina pratili oko 2000 ispitanika u dobi od oko 74 godine, a najveći rizik, očekivano, zabilježen je kod osoba s najizraženijom apatijom. Apatija je čimbenik rizika i za gubitak kognitivnih funkcija.

Jednostavni koraci

Apatično stanje poznato je svima, ali kod nekih prolazi brzo, dok kod drugih prerasta u depresiju. Da ne biste upali u apatično stanje ili da biste se iz njega brže izvukli, savjetuje se slijediti nekoliko jednostavnih koraka. Budite na svježem zraku, redovito jedite i krećite se. Dovoljno sna osigurat će tijelu snagu, a zadajte si i male ciljeve koji su ostvarivi dan po dan. Potrudite se naći hobije, prijatelje i aktivnosti u kojima ćete uživati. Mentalnom zdravlju pomoći će i manje zabrinutosti zbog stvari na koje ne možete utjecati i tehnike usredotočenosti na sadašnjost.

Pronaći manje mjerilo

"Trebali bismo uživati u životu punim plućima i prestati razmišljati o onim stvarima koje nikad nećemo uspjeti pročitati, pogledati, reći, učiniti. Trebali bismo početi razmišljati kako uživati unutar svojih ograničenja. Živjeti po mjeri čovjeka. Usredotočiti se na onih nekoliko stvari koje možemo učiniti, umjesto razmišljati o milijunima onih koje ne možemo. Prestati čeznuti za paralelnim životima. Pronaći manje mjerilo", savjetuje Matt Haig, autor knjige "Zapisi o nervoznom planetu".

Linker
25. travanj 2024 19:26